söndag 21 januari 2018

Baconlindad fläskytterfilé

BACONLINDAD FLÄSKYTTERFILÉ

Ljuvlig bjudrätt serverad med gräddsås, potatis och färgglatt tillbehör. Perfekt söndagsmiddag som uppskattas av alla!

4 portioner

800 g fläskytterfilé
svartpeppar
2 tsk timjan
8 - 10 skivor bacon, ca 200 g

Sås:
steksky från köttet
3 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1½ msk Maizena majsstärkelse
1 dl vispgrädde
strösocker

Rostade grönsaker:
250 g champinjoner
2 paprikor
2 - 3 schalottenlökar
1 msk olivolja
½ tsk timjan
salt, peppar

Servering.
kokt potatis
sallad


Sätt ugnen på 175°.

Putsa filén från ev senor och hinnor. Peppra och strö på timjan runt om. Linda baconskivorna runt filén. Fäst med tandpetare om det behövs. Bryn filén i en medelvarm stekpanna tills baconet fått fin färg. Låt stekskyn vara kvar i pannan. Lägg över filén i en ugnsform.

Sätt en ugnstermometer i köttet och tillaga i nedre delen av ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 minuter. Ta ut filén och låt vila ca 30 minuter. Temperaturen kommer att fortsätta att stiga upp till 72 - 73°, så att köttet blir helt genomstekt.

Sås:
Häll vattnet i stekpannan med sky och vispa runt. Sila ned i en kastrull. Tillsätt fond och låt koka upp. Tillsätt Maizena utrört i litet vatten eller grädde. Rör ned resterande grädde. Låt koka upp under omrörning. Smaka av med peppar och socker.

Rostade grönsaker:
Halvera champinjonerna om de är stora. Skär paprikorna i medelstora bitar. Skiva löken. Blanda alltsammans i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olja och och krydda med timjan, salt och peppar. Blanda om och rosta ca 25 minuter i 200° i nedre delen av ugnen.

Skär köttet i ca ½ cm tunna skivor och lägg upp på serveringsfat med de varma grönsakerna intill. Servera med potatis, sås och sallad.

Tänk på att baconet ger tillräckligt mycket sälta, så du behöver inte salta på köttet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar