FISKGRATÄNG MED RÄKOR OCH SPENAT
Fiskfilé, räkor och spenat - och läcker vit gräddsås och potatismos.
4 personer
400 g fiskfilé, t ex fryst torskblock
300 g räkor med skal
60 g färsk spenat
ca 5 cm purjolök
rapsolja till stekning
1 tsk rivet citronskal
malen svartpeppar
Gratängmos:
6 - 8 mjöliga potatisar
½ dl rapsolja
1 ägg
ev ca ½ dl grädde
Sås:
2 msk finhackad gul lök
1 msk smör
1 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 - 2 tsk majsstärkelse
salt, peppar
Garnering:
ev citronskivor
dill
Börja med moset. Skala potatisen och koka den mjuk. Pressa potatisen och blanda den med olja och ägg samt späd ev med grädde. Moset ska vara rätt fast. Smaksätt med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200° och gör såsen under tiden potatisen kokar. Fräs den hackade löken någon minut i smör i en kastrull, häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt buljong och grädde och låt såsen puttra ca 10 minuter. Red av med majsstärkelsen, utrörd i ½ dl vatten, till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Fräs spenat och purjolök litet lätt i rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Skala räkorna.
Klicka eller spritsa ut moset i kanten på en eldfast form. Lägg hälften av spenatfräset och hälften av räkorna ovanpå fisken. Häll såsen över. Ställ in i ugnen och grädda tills mos och sås börjar få färg, ca 25 minuter.
Garnera ev med dill och citron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar