lördag 23 december 2017

Oxfilé med stekt potatis och örtsmör

OXFILÉ MED STEKT POTATIS OCH ÖRTSMÖR

4 personer

800 g oxfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin

Stekt potatis:
900 g potatis, t ex amandine
3 vitlöksklyftor
3 msk smör och 2 msk olja

Persiljesmör:
3 vitlöksklyftor
100 g rumsvarmt smör eller margarin
4 msk finhackad persilja
½ tsk worcestershiresås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Baconlindade bönor:
150 g haricots verts
4 skivor bacon


Sätt ugnen på 125°. 

Putsa köttet. Salta och peppra runt om. Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg det i en smord, ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 58 - 60° för rosa kött, ca 45 minuter. Ta ut, linda in i bakplåtspapper och låt vila ca 15 minuter. Höj ugnsvärmen till 225°.

Skala och skär potatisen i skivor som är ca ½ cm tjocka. Skölj dem och lägg i ett durkslag för att rinna av. Låt potatisskivorna torka på en handduk. Skala, krossa och hacka vitlöksklyftorna. Hetta upp matfettet i en stekpanna och stek potatisen i omgångar tills den får fin färg. Salta och peppra. Vänd ned vitlöken mot slutet.

Persiljesmör:
Skala och riv vitlöken. Blanda samtliga ingredienser till smöret.

Lägg potatisskivorna på ett ugnsfast uppläggningsfat. Skiva köttet i ca 1 cm tjocka skivor och lägg ovanpå potatisen. Fördela persiljesmöret på köttet. 

Ansa och koka bönorna ca 3 minuter. Häll av vattnet, spola bönorna kalla och låt rinna av. Fördela dem i 4 buntar och linda en baconskiva runt varje. Lägg knytena på uppläggningsfatet och tillaga strax under ugnens mitt ca 3 minuter eller tills smöret börjar smälta. 

Servera gärna med en sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar