måndag 5 oktober 2015

Vinkokt skinka med champinjonsås

VINKOKT SKINKA MED CHAMPINJONSÅS

Skinkan kokas i vitt vin och buljong tillsammans med smakrika grönsaker och örtkryddor, och av buljongen får man sedan den läckraste av såser.

8 - 10 personer

1 - 1½ kg färsk skinkstek
1 l ljus buljong
½ flaska torrt vitt vin
2 morötter
2 gula lökar
2 purjolökar
1 bit rotselleri
5 vitpepparkorn
5 kryddnejlikor
bukett av det gröna från en purjolök,
persilja, timjan, basilika och lagerblad

Champinjonsås:
300 g champinjoner
2 - 3 finhackade gula lökar
3 msk smör eller margarin
pressad saft av ½ citron
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
1 dl crème fraîche


Välj en gryta som inte är för stor, för skinkan behöver ligga trångt. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Hela röret bör vara inne. Lägg steken i grytan.

Ansa grönsakerna och skär morötter, purjolök och rotselleri i bitar. Späcka en lök med kryddnejlikor. Koka upp vin och buljong och slå den kokande vätskan över skinkan. Lägg ned grönsaker och kryddbukett och låt skinkan sjuda under lock ca 1½ timme eller tills termometern visar 80°. Vänd steken en gång under tiden. Dra grytan från värmen och låt skinkan ligga i buljongen 20 minuter.

Ansa och skiva champinjonerna och låt fräsa tillsammans med löken i matfett och citronsaft 5 minuter. Dofta över mjöl och späd med buljong (silad och skummad). Koka ihop såsen några minuter, smaka av och runda av med crème fraîche.

Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar