DAGENS RECEPT 15-10-05
FLÄSKFILÉ- OCH CIDERGRYTA
Fläskfilé, cider, rimmat fläsk, äpple och grädde får koka ihop till en krämig och mustig gryta.
4 portioner
600 - 700 g fläskfilé
100 g rimmat sidfläsk
150 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
några kvistar färska örter,
t ex rosmarin, oregano och timjan
smör eller margarin att steka i
1 äpple
4 - 5 steklökar
1 tsk vetemjöl
1½ dl vispgrädde
1½ dl torr cider
2 tsk dijonsenap
½ tsk torkad dragon
½ köttbuljongtärning
salt, vitpeppar
Till servering:
kokt potatis
sallad
Putsa och skär filén i 4 - 5 cm breda bitar. Skär en skåra på längden i varje köttbit. Skala och skär vitlöken i skivor. Salta och peppra lätt på insidan av köttet och lägg vitlök och litet örter i varje skåra. Färst med tandpetare eller hushållssnöre så att vitlök och örter stannar kvar i köttet. Stek i matfett i en stekpanna, krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
Dela champinjoner i halvor och sidfläsk i bitar. Skär äpplet i klyftor och skala löken. Stek champinjoner, sidfläsk, äpple och lök i stekpannan, litet i taget. Lägg champinjoner, sidfläsk och äpple åt sidan men låt löken ligga kvar i stekpannan. Strö vetemjöl över löken och rör om. Tillsätt vispgrädde, cider, dijonsenap, dragon, köttbuljongtärning och fläskfilé i stekpannan och låt alltsammans småputtra under lock tills köttet är genomstekt - det tar 10 - 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera med kokt potatis och sallad.
1½ dl vispgrädde
1½ dl torr cider
2 tsk dijonsenap
½ tsk torkad dragon
½ köttbuljongtärning
salt, vitpeppar
Till servering:
kokt potatis
sallad
Putsa och skär filén i 4 - 5 cm breda bitar. Skär en skåra på längden i varje köttbit. Skala och skär vitlöken i skivor. Salta och peppra lätt på insidan av köttet och lägg vitlök och litet örter i varje skåra. Färst med tandpetare eller hushållssnöre så att vitlök och örter stannar kvar i köttet. Stek i matfett i en stekpanna, krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
Dela champinjoner i halvor och sidfläsk i bitar. Skär äpplet i klyftor och skala löken. Stek champinjoner, sidfläsk, äpple och lök i stekpannan, litet i taget. Lägg champinjoner, sidfläsk och äpple åt sidan men låt löken ligga kvar i stekpannan. Strö vetemjöl över löken och rör om. Tillsätt vispgrädde, cider, dijonsenap, dragon, köttbuljongtärning och fläskfilé i stekpannan och låt alltsammans småputtra under lock tills köttet är genomstekt - det tar 10 - 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera med kokt potatis och sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar