DAGENS RECEPT 15-10-04
CITRONKOKTA PÄRON I ZABAIONE
Den italienska klassikern zabaione (eller zabaglione som det egentligen stavas - jag vägrar skriva sabayon), fluffigt äggskum, smakar härligt till den inkokta frukten.
4 portioner
3 - 4 päron
2 dl torrt vitt vin
3/4 dl socker
½ vaniljstång
rivet skal och saft av ½ citron
Zabaione:
2 hela ägg
4 äggulor
3/4 dl socker
pressad saft av 1 citron
1 krm kanel
1 dl söt marsala eller sött vitt vin
Skala, kärna ur och klyfta päronen. Koka upp vin, socker, vaniljfrön och citronskal, som skalats grovt med potatisskalare, i en låg och vid panna. Lägg i päronen och sjud dem sakta några minuter. De ska nätt och jämnt bli mjuka. Tillsätt citronsaften och låt kallna i lagen.
Vispa ihop ägg, äggulor, socker, citronsaft och kanel i en bunke och ställ den över ett vattenbad med varmt vatten. Tillsätt vinet, litet i taget, och vispa till en skummig sås över svag värme. Servera krämen direkt när päronen är iordninggjorda för servering.
Fördela päronklyftorna i portionsglas och häll äggskummet över. Garnera gärna med litet mörk choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar