DAGENS RECEPT 15-09-10
ÖRTKRYDDADE KÖTTFÄRSJÄRPAR
Köttfärs är en riktig vardagsfavorit! Järparna kan förberedas och värmas i såsen, så går det ännu fortare.
2 portioner
225 g nötfärs
2 skivor dagsgammalt vitt formbröd
1 ägg
3 enbär
½ tsk timjan
1 krm malen vitpeppar
½ tsk salt
2 msk smör eller margarin
Sås:
1 dl vatten
½ - 1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl grädde
ca ½ msk maizena såsredning, brun
1 msk lingonsylt
salt, peppar, soya
Garnering:
lingon
färsk timjan
Kantskär brödet och tärna i mindre bitar. Vispa ägget lätt med gaffel. Stöt enbären i en mortel. Tillsätt bröd och kryddor i det uppvispade ägget och låt ligga tills brödet mjuknat. Tillsätt färsen och arbeta allt smidigt. Forma till små avlånga järpar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
Stek järparna runt om i matfett i stekpanna 6 - 8 minuter. Ta upp järparna.
Sås:
Vispa ur stekpannan med vatten. Tillsätt fond och grädde, låt koka upp och vispa i såsredningen. Smaka av med lingon, salt, peppar och soya och lägg ned järparna i såsen.
Strö över några lingon och garnera med timjan. Servera med kokt potatis och smörstekta kantareller.
ÖRTKRYDDADE KÖTTFÄRSJÄRPAR
Köttfärs är en riktig vardagsfavorit! Järparna kan förberedas och värmas i såsen, så går det ännu fortare.
2 portioner
225 g nötfärs
2 skivor dagsgammalt vitt formbröd
1 ägg
3 enbär
½ tsk timjan
1 krm malen vitpeppar
½ tsk salt
2 msk smör eller margarin
Sås:
1 dl vatten
½ - 1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl grädde
ca ½ msk maizena såsredning, brun
1 msk lingonsylt
salt, peppar, soya
Garnering:
lingon
färsk timjan
Kantskär brödet och tärna i mindre bitar. Vispa ägget lätt med gaffel. Stöt enbären i en mortel. Tillsätt bröd och kryddor i det uppvispade ägget och låt ligga tills brödet mjuknat. Tillsätt färsen och arbeta allt smidigt. Forma till små avlånga järpar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
Stek järparna runt om i matfett i stekpanna 6 - 8 minuter. Ta upp järparna.
Sås:
Vispa ur stekpannan med vatten. Tillsätt fond och grädde, låt koka upp och vispa i såsredningen. Smaka av med lingon, salt, peppar och soya och lägg ned järparna i såsen.
Strö över några lingon och garnera med timjan. Servera med kokt potatis och smörstekta kantareller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar