DAGENS RECEPT 15-09-19
FLÄSKGRYTA MED PLOMMON OCH
UGNSROSTAD PALSTERNACKA
4 portioner
800 g fläskhare eller fläskkarré
8 dl ljus köttbuljong
2 stjärnanis
4 kvistar timjan
2 dl vispgrädde
1 msk maizena
2 rödlökar
200 g blandsvamp, t ex skogschampinjoner,
kantareller eller trattkantareller
salt, svartpeppar
4 stora, lilafärgade plommon
2 tsk flytande honung
smör eller margarin och oliv- eller
rapsolja till stekning
persilja
Ugnsrostad palsternacka och potatis:
8 små palsternackor
8 potatisar
2 - 3 msk oliv- eller rapsolja
timjan
salt
Skär köttet i bitar, ca 4 x 4 cm. Stek det i smör eller margarin och olja i en stor gryta, häll på buljongen och låt köttet koka tills det är mört, ca 1 timme. Skumma av om det behövs. Lägg i stjärnanis och timjan och häll på grädden. Rör ut maizenan i litet kallt vatten och red av såsen. Skär rödlökarna i klyftor och stek dem i matfett. Tillsätt löken till grytan.
Ansa och stek svampen i matfett och krydda med salt och peppar. Tillsätt svampen till grytan och smaka av med salt och peppar. Dela och kärna ur plommonen, skär dem i klyftor och stek på medelvärme. Ringla över honung. Lägg plommonen i grytan och strö över persilja.
Palsternacka och potatis:
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta palsternackorna ordentligt. Lägg potatis och palsternacka på en plåt, ringla över oljan och sätt in plåten mitt i ugnen ca 25 - 30 minuter. Vänd allt efter halva tiden. Ta ut plåten och strö över salt.
Servera potatis och palsternacka till grytan.
FLÄSKGRYTA MED PLOMMON OCH
UGNSROSTAD PALSTERNACKA
4 portioner
800 g fläskhare eller fläskkarré
8 dl ljus köttbuljong
2 stjärnanis
4 kvistar timjan
2 dl vispgrädde
1 msk maizena
2 rödlökar
200 g blandsvamp, t ex skogschampinjoner,
kantareller eller trattkantareller
salt, svartpeppar
4 stora, lilafärgade plommon
2 tsk flytande honung
smör eller margarin och oliv- eller
rapsolja till stekning
persilja
Ugnsrostad palsternacka och potatis:
8 små palsternackor
8 potatisar
2 - 3 msk oliv- eller rapsolja
timjan
salt
Skär köttet i bitar, ca 4 x 4 cm. Stek det i smör eller margarin och olja i en stor gryta, häll på buljongen och låt köttet koka tills det är mört, ca 1 timme. Skumma av om det behövs. Lägg i stjärnanis och timjan och häll på grädden. Rör ut maizenan i litet kallt vatten och red av såsen. Skär rödlökarna i klyftor och stek dem i matfett. Tillsätt löken till grytan.
Ansa och stek svampen i matfett och krydda med salt och peppar. Tillsätt svampen till grytan och smaka av med salt och peppar. Dela och kärna ur plommonen, skär dem i klyftor och stek på medelvärme. Ringla över honung. Lägg plommonen i grytan och strö över persilja.
Palsternacka och potatis:
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta palsternackorna ordentligt. Lägg potatis och palsternacka på en plåt, ringla över oljan och sätt in plåten mitt i ugnen ca 25 - 30 minuter. Vänd allt efter halva tiden. Ta ut plåten och strö över salt.
Servera potatis och palsternacka till grytan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar