måndag 21 september 2015

Dagens recept: Äppelsmör

DAGENS RECEPT 15-09-21


ÄPPELSMÖR

Receptet innehåller inget smör, förmodligen har det mer med konsistensen att göra. Liknande recept finns i böcker från 1800-talet, där det kallas apple butter. Använd det som sylt och marmelad, på mackan eller till frukostfilen.

Ca 1½ liter

1½ kg äpplen, gärna svenska när det finns
2 dl vatten
4 dl äppelmust
1 kg socker
saft och rivet skal av 1 citron
1 vaniljstång, delad och urskrapad
2 kanelstänger
1 krm mald kardemumma


Skölj äpplena och citronen. Skär äpplena i klyftor och låt skal och kärnor vara kvar. Koka frukten på svag värme med vatten och äppelmust tills frukten faller sönder. Passera moset genom en finmaskig sil. Diska ur grytan och slå i moset tillsammans med övriga ingredienser. Låt koka på svag värme 30 minuter och rör om då och då.

Ta upp vanilj- och kanelstängerna. Skumma och slå den heta fruktmassan på väl rengjorda burkar. Ställ dem upp och ned, så förlängs hållbarheten. Förvara mörkt och svalt.


Ur Mitt Kök nr 10/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar