KRUSBÄRSPARFAIT
En fin puré av krusbär blandas med parfaitsmet och får stå i form att frysas. Gör en mandelkrokant att strö på vid servering.
Ca 1 l parfait
350 g röda krusbär
1 dl socker
1 dl vatten
½ dl glykos
Parfait:
2 äggvitor
1½ dl socker
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad fläderblomssaft
eller citruslikör
Krokant:
1 dl sötmandel
1 dl socker
1 msk smör eller margarin
Rensa och snoppa krusbären. Blanda krusbär, socker och vatten och låt det sjuda utan lock ca 5 minuter. Passera genom en sil till en puré, blanda i glykosen och låt purén kallna. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret, litet i taget. Det ska bli ett hårt skum. Vispa grädden och blanda den med de vispade äggvitorna och drygt hälften av krusbärspurén. Smaksätt med flädersaft eller likör.
Klä en avlång bakform, ca 1½ liter, med plastfolie. Varva parfaitsmet och resten av krusbärspurén i formen. Slå den några gånger i köksbänken så att eventuella bubblor försvinner. Täck formen med plastfolie och ställ den i frysen ca 6 timmar.
Krokant:
Rosta mandlarna på låg värme i en torr stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt sockret, låt det smälta så det blir flytande och ljusbrunt. Blanda ned matfettet, skaka om pannan och häll upp allt på ett bakplåtspapper att stelna.
Ställ parfaiten i rumstemperatur ca 30 minuter före servering. Ta bort plasten och stjälp upp den på ett fat. Bryt eller grovhacka mandelkrokanten och strö den över.
En fin puré av krusbär blandas med parfaitsmet och får stå i form att frysas. Gör en mandelkrokant att strö på vid servering.
Ca 1 l parfait
350 g röda krusbär
1 dl socker
1 dl vatten
½ dl glykos
Parfait:
2 äggvitor
1½ dl socker
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad fläderblomssaft
eller citruslikör
Krokant:
1 dl sötmandel
1 dl socker
1 msk smör eller margarin
Rensa och snoppa krusbären. Blanda krusbär, socker och vatten och låt det sjuda utan lock ca 5 minuter. Passera genom en sil till en puré, blanda i glykosen och låt purén kallna. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret, litet i taget. Det ska bli ett hårt skum. Vispa grädden och blanda den med de vispade äggvitorna och drygt hälften av krusbärspurén. Smaksätt med flädersaft eller likör.
Klä en avlång bakform, ca 1½ liter, med plastfolie. Varva parfaitsmet och resten av krusbärspurén i formen. Slå den några gånger i köksbänken så att eventuella bubblor försvinner. Täck formen med plastfolie och ställ den i frysen ca 6 timmar.
Krokant:
Rosta mandlarna på låg värme i en torr stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt sockret, låt det smälta så det blir flytande och ljusbrunt. Blanda ned matfettet, skaka om pannan och häll upp allt på ett bakplåtspapper att stelna.
Ställ parfaiten i rumstemperatur ca 30 minuter före servering. Ta bort plasten och stjälp upp den på ett fat. Bryt eller grovhacka mandelkrokanten och strö den över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar