måndag 20 juli 2015

Krusbärsparfait

KRUSBÄRSPARFAIT

En fin puré av krusbär blandas med parfaitsmet och får stå i form att frysas. Gör en mandelkrokant att strö på vid servering.

Ca 1 l parfait

350 g röda krusbär
1 dl socker
1 dl vatten
½ dl glykos

Parfait:
2 äggvitor
1½ dl socker
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad fläderblomssaft
eller citruslikör

Krokant:
1 dl sötmandel
1 dl socker
1 msk smör eller margarin


Rensa och snoppa krusbären. Blanda krusbär, socker och vatten och låt det sjuda utan lock ca 5 minuter. Passera genom en sil till en puré, blanda i glykosen och låt purén kallna. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret, litet i taget. Det ska bli ett hårt skum. Vispa grädden och blanda den med de vispade äggvitorna och drygt hälften av krusbärspurén. Smaksätt med flädersaft eller likör.

Klä en avlång bakform, ca 1½ liter, med plastfolie. Varva parfaitsmet och resten av krusbärspurén i formen. Slå den några gånger i köksbänken så att eventuella bubblor försvinner. Täck formen med plastfolie och ställ den i frysen ca 6 timmar.

Krokant:
Rosta mandlarna på låg värme i en torr stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt sockret, låt det smälta så det blir flytande och ljusbrunt. Blanda ned matfettet, skaka om pannan och häll upp allt på ett bakplåtspapper att stelna.

Ställ parfaiten i rumstemperatur ca 30 minuter före servering. Ta bort plasten och stjälp upp den på ett fat. Bryt eller grovhacka mandelkrokanten och strö den över.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar