DAGENS RECEPT 15-07-28
JORDGUBBSGRAVAD LAX
Extragod gravlax med litet fin sötma. Jordgubbsgravad lax är perfekt som en lättare lunch eller på buffén. Tänk på att använda riktigt salt och inga andra avarter, som inte har samma effekt vid gravningen.
6 - 8 personer
Ca 1 kg färsk lax i hel bit
2 msk grovmortlad vitpeppar
500 g färska jordgubbar
½ dl salt
½ dl socker
1 kruka färsk basilika
Putsa och torka av laxen och ta bort ev ben. Klappa på vitpepparn. Lägg laxbiten i dubbla plastpåsar.
Skölj och ansa jordgubbarna noga, dela dem i mindre bitar och mixa ihop med salt, socker och basilika. Häll blandningen över laxen. Förslut påsen och låt ligga i frysen 3 dygn.
På serveringsdagen lägger du påsen i kylen. När laxen är halvtinad, torka av den lätt och skär upp i tunna skivor. Servera med t ex smörkokt potatis (tillsätt en smörklick i kokvattnet) och gärna en mild och krämig senapssås, som du enkelt gör genom att röra ned litet senap i exempelvis crème fraîche eller turkisk yoghurt.
JORDGUBBSGRAVAD LAX
Extragod gravlax med litet fin sötma. Jordgubbsgravad lax är perfekt som en lättare lunch eller på buffén. Tänk på att använda riktigt salt och inga andra avarter, som inte har samma effekt vid gravningen.
6 - 8 personer
Ca 1 kg färsk lax i hel bit
2 msk grovmortlad vitpeppar
500 g färska jordgubbar
½ dl salt
½ dl socker
1 kruka färsk basilika
Putsa och torka av laxen och ta bort ev ben. Klappa på vitpepparn. Lägg laxbiten i dubbla plastpåsar.
Skölj och ansa jordgubbarna noga, dela dem i mindre bitar och mixa ihop med salt, socker och basilika. Häll blandningen över laxen. Förslut påsen och låt ligga i frysen 3 dygn.
På serveringsdagen lägger du påsen i kylen. När laxen är halvtinad, torka av den lätt och skär upp i tunna skivor. Servera med t ex smörkokt potatis (tillsätt en smörklick i kokvattnet) och gärna en mild och krämig senapssås, som du enkelt gör genom att röra ned litet senap i exempelvis crème fraîche eller turkisk yoghurt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar