lördag 6 juni 2015

Dagens recept: Panerad kyckling - Österrike

DAGENS RECEPT 15-06-06

WIENER BACKHENDL
Panerad kyckling

4 personer

1 kyckling, ca 1½ kg,
flådd och styckad i 4 - 8 delar
½ dl pressad citronsaft
1 msk salt
1 1/4 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
3½ dl skorpsmulor
250 g smör eller margarin (till frityr)
citronklyftor


Lägg kycklingbitarna i en glas- eller emaljerad skål och vänd dem i citronsaft så att alla bitarna blir fuktade. Låt dem ligga 1½ timme och vänd dem då och då. Före stekningen klappas de torra i hushållspapper, saltas frikostigt och doppas i mjöl. Skaka av det överflödiga mjölet och doppa dem i det uppvispade ägget och rulla dem sedan i skorpsmulor så att de täcks helt.

Delar man kycklingen i 8 delar behöver den ingen efterstekning i ugn. Delas den i 4 delar (det vanliga i Österrike) eller 6, sätt ugnen på 125 grader och sätt in långpannan på mittfalsen.

Sätt på en tjockbottnad stekpanna eller låg stekgryta och hetta upp matfettet tills en svag rök stiger upp. Flottyren ska vara 1 dryg cm djup och hela tiden hållas vid samma djup. Lägg i hälften av kycklingbitarna med hjälp av en kökstång. När de är guldbruna på ena sidan vänds de, fortfarande med tång. Om bitarna är små lägger man över dem på hushållspapper så att de får rinna av före serveringen. Om det är större bitar läggs de i långpanna i ugnen. Allt eftersom en bit tas ur stekpannan lägger man i en ny. En kyckling som är delad i 6 bitar ska ugnssteka 5 - 10 minuter. En som är delad i 4 bitar får steka 10 - 15 minuter.

Stek hela kycklingen likadant, det mörka köttet tar längre tid att bli genomstekt än vingarna och bröstet. Tillagningen tar omkring 1 timme. Servera kycklingen med citronklyftor och en fräsch sallad.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar