DAGENS RECEPT 15-05-29
HELSTEKT CLEMENTINKYCKLING
1 stor kyckling, minst 1½ kg
1 vitlöksklyfta
1 clementin/satsuma
salt, nymalen peppar
Fyllning:
1 tvättad clementin/satsuma
i bitar
3 hackade vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
Ugnsstekning och sås:
2 tvättade clementiner/satsumas
1 schalottenlök, hackad
2 lagerblad
2 dl vitt vin
1½ dl vispgrädde
1½ msk japansk soya
1 tsk finrivet clementinskal
1 msk pressad clementinsaft
salt, peppar
2 tsk maizena
Blanda fyllningen och fyll fågeln. Gnid skinnet med vitlök, pressa clementinsaft över och klappa in fågeln med rosmarin, salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form.
Skölj clementinerna och pressa ur saften. Lägg skal, lök och lagerblad runt kycklingen och slå över saft och vin. Stek i mitten av ugnen i 175 grader ca 1 1/4 timme. Köttsaften ska vara ofärgad när fågeln är klar. Ös då och då.
Sila stekskyn i en kastrull och skumma bort fettet. Häll i grädden och koka upp under vispning. Blanda ned olja, clementinskal och saft. Smaka av. Rör ut majsstärkelsen med litet av såsen, vispa i redningen och ge såsen ett snabbt uppkok.
Servera med någon form av kokt eller stekt potatis och en grönsallad.
HELSTEKT CLEMENTINKYCKLING
1 stor kyckling, minst 1½ kg
1 vitlöksklyfta
1 clementin/satsuma
salt, nymalen peppar
Fyllning:
1 tvättad clementin/satsuma
i bitar
3 hackade vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
Ugnsstekning och sås:
2 tvättade clementiner/satsumas
1 schalottenlök, hackad
2 lagerblad
2 dl vitt vin
1½ dl vispgrädde
1½ msk japansk soya
1 tsk finrivet clementinskal
1 msk pressad clementinsaft
salt, peppar
2 tsk maizena
Blanda fyllningen och fyll fågeln. Gnid skinnet med vitlök, pressa clementinsaft över och klappa in fågeln med rosmarin, salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form.
Skölj clementinerna och pressa ur saften. Lägg skal, lök och lagerblad runt kycklingen och slå över saft och vin. Stek i mitten av ugnen i 175 grader ca 1 1/4 timme. Köttsaften ska vara ofärgad när fågeln är klar. Ös då och då.
Sila stekskyn i en kastrull och skumma bort fettet. Häll i grädden och koka upp under vispning. Blanda ned olja, clementinskal och saft. Smaka av. Rör ut majsstärkelsen med litet av såsen, vispa i redningen och ge såsen ett snabbt uppkok.
Servera med någon form av kokt eller stekt potatis och en grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar