VINTERGRYTA MED FRUKT
6 personer
800 - 900 g mager fläskkarré i skivor
salt, svartpeppar
2 tsk oregano
olja till stekning
2 - 3 rödlökar
2 purjolökar
3 - 4 morötter
4 fasta röda matäpplen
3 fasta päron
2 tsk malen koriander
ett par kvistar färsk rosmarin
2½ dl rödvin
1 dl flytande honung
3/4 dl vinäger
2 msk olja
Glaze:
5 msk flytande honung
½ dl vinäger
Sätt ugnen på 200 - 225 grader.
Dela köttskivorna i ganska stora bitar, klappa in dem med oregano och krydda med salt och peppar. Bryn köttet hastigt i litet olja i en het panna och lägg åt sidan.
Skala löken och skär i klyftor. Skiva purjolök och morötter. Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor, liksom päronen i mindre bitar. Fräs lök, purjolök och morötter i olja i en stor gryta 5 minuter.
Varva kött och grönsaker i en ugnsfast gryta med salt, peppar, oregano, koriander och rosmarin mellan varven. Värm rödvinet i en kastrull med honung, vinäger och olja och häll det över kött och grönsaker. Täck med lock eller folie och ställ in i nedre delen av ugnen och stek ca 30 minuter.
Fräs under tiden äppel- och päronbitar i olja och blanda dem i grytan med kött och grönsaker. Häll på litet vatten, täck igen med lock och stek ytterligare ca 30 minuter.
Vid serveringen rör man ut honung och vinäger och droppar på ytan som en sötsur glaze. Servera gärna med kokt bulgur eller mathavre.
6 personer
800 - 900 g mager fläskkarré i skivor
salt, svartpeppar
2 tsk oregano
olja till stekning
2 - 3 rödlökar
2 purjolökar
3 - 4 morötter
4 fasta röda matäpplen
3 fasta päron
2 tsk malen koriander
ett par kvistar färsk rosmarin
2½ dl rödvin
1 dl flytande honung
3/4 dl vinäger
2 msk olja
Glaze:
5 msk flytande honung
½ dl vinäger
Sätt ugnen på 200 - 225 grader.
Dela köttskivorna i ganska stora bitar, klappa in dem med oregano och krydda med salt och peppar. Bryn köttet hastigt i litet olja i en het panna och lägg åt sidan.
Skala löken och skär i klyftor. Skiva purjolök och morötter. Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor, liksom päronen i mindre bitar. Fräs lök, purjolök och morötter i olja i en stor gryta 5 minuter.
Varva kött och grönsaker i en ugnsfast gryta med salt, peppar, oregano, koriander och rosmarin mellan varven. Värm rödvinet i en kastrull med honung, vinäger och olja och häll det över kött och grönsaker. Täck med lock eller folie och ställ in i nedre delen av ugnen och stek ca 30 minuter.
Fräs under tiden äppel- och päronbitar i olja och blanda dem i grytan med kött och grönsaker. Häll på litet vatten, täck igen med lock och stek ytterligare ca 30 minuter.
Vid serveringen rör man ut honung och vinäger och droppar på ytan som en sötsur glaze. Servera gärna med kokt bulgur eller mathavre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar