söndag 29 mars 2015

Ugnsrostad tomatsallad

UGNSROSTAD TOMATSALLAD

Ta per portion

300 g blandade småtomater,
beroende på tillgång
1 hel färsk salladsrödlök
1/4 selleristjälk
ett mycket litet lagerblad
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
en skvätt olivolja
½ handfull basilikablad eller
färsk timjan


Halvera tomaterna. Sätt ugnen på ca 125 grader. Har du varmluftsugn kan du sänka till 100 grader.

Lägg tomathalvorna på ett ugnsfat. Strimla rödlök och selleri (du kan utesluta sellerin om du inte gillar den). Stöt lagerbladet i en mortel med litet salt till ett fint pulver, tillsätt vitlöken och mosa ihop detta. Tillsätt en skvätt olivolja, ca ½ dl, och rör om. Smaka av med salt och peppar. Slå den kryddiga oljeblandningen över tomaterna och blanda väl med händerna. Blanda i basilika eller timjan, ställ i ugnen och glöm bort tomaterna ett par tre timmar. Och nu handlar det inte om al dente.

Servera med gott bröd och gärna ett rött vin. Jättegott till grillat.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar