onsdag 25 mars 2015

Rödlökssoppa

RÖDLÖKSSOPPA

Löksoppa är ljuvligt gott, superenkelt och dessutom mycket billigt.

4 personer

3 stora gula lökar i tunna skivor
3 stora rödlökar i tunna skivor
3 krossade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
smör eller margarin
några nypor socker
1 dl torrt vitt vin
1 dl ljust öl
5 dl buljong
salt, peppar
2 msk worcestershiresås
8 skivor baguette
vitlökssmör
50 g västerbottenost eller annan stark ost


Fräs lökringar och vitlöksklyftor i olja och smör i en gryta. Fyll på med litet socker, vin och öl och låt allt fräsa en stund. Häll sedan på den heta buljongen och smaka av med salt, peppar och worcestershiresås.

Medan soppan kokar (tar ca 20 minuter) sätter du ugnen på 275 grader, övervärme, och brer baguetteskivorna med vitlökssmör. Fördela sedan soppan i ugnsfasta skålar. Placera brödskivorna över soppan, strö över några rejäla nypor västerbottenost och gratinera soppan 5 - 10 minuter. Se upp så att ingenting bränns vid utan bara blir vackert gyllenbrunt. Om du inte har några soppskålar som tål ugnsvärme, gratinera bara toasten och lägg den ovanpå soppskålarna när allt är klart.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar