torsdag 26 mars 2015

Dagens recept: Festlig kycklingsallad

DAGENS RECEPT  15-03-26


FESTLIG KYCKLINGSALLAD

Att litet kan räcka till många är den här goda salladen ett bra bevis på. Vi blandar kycklingrester med hårdkokt hackat ägg, champinjoner. strimlat grönt och tomat. Örtkryddad sås blir gott till.

4 portioner

4 dl fint strimlade kycklingrester av
kokt, stekt eller grillad kyckling
½ salladshuvud
100 g färska champinjoner
2 - 3 tomater
2 - 3 hårdkokta hackade ägg
salt, vit- eller rödpeppar

Dressing:
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
4 msk matolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk blandade örtkryddor

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats dressing.


Plocka bort ev ben och skinn från kycklingresterna. Putsa och skiva champinjonerna. Skölj och tärna tomaterna. Skölj och strimla salladen. Låt den rinna av väl. Krossa vitlöksklyftan.

Blanda samman alla ingredienserna till salladsdressingen. Lägg upp ingredienserna till salladen på ett fat, gärna i grupper. Strö över salt och peppar. Häll hälften av salladssåsen över och låt salladen stå kallt minst 1 timme. Häll över resten av dressingen när salladen ska serveras eller bjud den till.

Gott att servera med ett gott bröd, gärna rostat, eller med vitlöksbröd eller ostbröd.


Ca 20 minuter att tillaga
Ca 1 timme att stå kallt


Billigare:
Lägg salladen på en bädd av strimlad sellerikål/kinakål. Uteslut champinjoner och tomater och lägg i stället rårivna morötter och litet rårivet rotselleri i grupper runt kycklingen. Med kinakål som stomme i salladen räcker den till många. Öka då gärna dressingen till 1½ sats.

Annorlunda:
Lägg kycklingresterna på en bädd av strimlad grönsallad. Lägg strimlad färsk gurka, avrunnen sparris från burk och strimlad färsk paprika runt kycklingen. Gör en sås av 1 dl gräddfil, 1 dl crème fraîche, 1 msk osötad senap och 1 krm salt. Rör i 1 msk chilisås. Servera denna starka sås till salladen.

Kom ihåg:
Låt alltid sallad och sellerikål/kinakål rinna av väl sedan du sköljt den. Mycket vatten fastnar i bladen och om salladen inte får rinna av väl blir den färdiga rätten både vattnig och smaklös.

Du kan göra den här salladen både med rester av skinka eller kassler eller med tunna strimlor av korv i stället. Du kan också tillsätta ca 150 g god ost, skuren i smala stavar eller tärningar.

Om du vill kan du blanda samman alla ingredienserna till salladen i en skål. Häll över dressingen och låt salladen stå och dra minst 1 timme. Servera den i skålen eller i ½ urgröpt melon - festligt och gott.

Tips och idéer:
Det är alltid lättast att bena ur kyckling medan den ännu är varm. Då kan du få bort det mesta köttet från benen. Strimla gärna resterna med en gång och lägg dem i burk med tättslutande lock när de är kalla.

Ta vara på skrovet efter kyckling och höns. Knäck det eller dela det i mindre bitar. Koka det med grönsaker, rotsaker och litet kryddor i vatten till en god buljong. Använd den som stomme i en soppa.


Från Nya Mästerkocken 1984




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar