söndag 8 mars 2015

Pannkakor med äppelkompott och citrongrädde

PANNKAKOR MED ÄPPELKOMPOTT
OCH CITRONGRÄDDE

4 portioner

Pannkakor:
3 ägg
2 dl mjölk
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 dl grädde, valfri fetthalt
smör eller margarin till gräddning

Kompott:
4 äpplen
½ dl färskpressad citronsaft
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 krm malen kanel

Citrongrädde:
1½ dl vispgrädde
2 tsk gelésocker multi
saft och skal av 1/4 citron

Garnering:
1 dl valfria hackade nötter
1 msk pärlsocker


Citrongrädde:
Vispa grädde och gelésocker till ett fast skum. Tillsätt citronsaft och -skal. Förvara i kylskåp till servering.

Kompott:
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Blanda äppelbitar, vatten, citronsaft och socker i en kastrull och sjud tills äppelbitarna är mjuka. Tillsätt vaniljsocker och kanel.

Pannkakor:
Vispa samman ägg och mjölk lätt. Tillsätt vetemjöl, salt och vaniljsocker och blanda väl. Tillsätt grädden och låt stå 10 minuter.

Grädda tunna pannkakor och lägg upp på assietter. Blanda samman hackade nötter och pärlsocker till garneringen och strö blandningen över pannkakorna. Lägg en klick av kompotten och citrongrädden vid sidan om pannkakorna.


Från "Allers Lilla Äppelbok"
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar