DAGENS RECEPT 15-03-09
ENBÄRSSILL MED ÄGG
Lagen till den här goda sillen kryddar vi med krossade enbär och hackad rödlök. Purjolök eller gul lök går också bra att använda, men det är enbären som ger den speciella smaken.
6 - 8 portioner
4 tjocka saltsillfiléer (= 2 salta sillar)
Lag:
2 dl vatten
1½ dl ättiksprit
1½ dl socker
ev det gröna från 1 purjolök
3 rödlökar
1 msk krossade enbär
3 hårdkokta ägg
Skölj snabbt av sillfiléerna. Lägg dem i en bunke och häll på kallt vatten. Låt sillen ligga till nästa dag, ca 12 timmar. Ta upp den och torka av den. Koka upp vatten, ättiksprit och socker och låt lagen koka ett par minuter. Låt den kallna helt.
Lägg sillfiléerna i en kruka eller djup skål. Häll på lagen. Tillsätt 1 skivad rödlök, ev det gröna från purjolöken och enbären. Låt sillen stå kallt ca 1 dygn.
Ta upp sillfiléerna och skär dem i jämna bitar. Lägg upp dem på ett fat så att de ser hela ut. Häll över litet av lagen och garnera med hackad rödlök och hårdkokt hackat ägg. Servera med hårt bröd eller mörkt rågbröd och smör.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 12 timmars blötläggning
Ca 1 dygn i kylskåp
Snabbare:
Använd färdigurvattnade sillfiléer. Koka upp lagen, kyl den och häll den över sillen. Låt stå till nästa dag. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Rulla ihop sillfiléerna, när de är urvattnade, med några enbär och litet hackad rödlök i varje filé. Fäst ihop rullarna med tandpetare. Lägg dem i en djup skål. Koka upp lagen, låt den kallna och häll den över sillen. Låt sillen stå ca 1 dygn på kall plats. Servera rullarna på portionstallrikar, gärna med litet gräddfil eller crème fraîche och nykokt skalpotatis.
Kom ihåg:
Enbär har en mycket kraftig och god smak, litet kådaliknande. Det går lätt att krossa torkade enbär om du stöter dem i en mortel.
Du kan använda andra kryddor till sillen om du inte har enbär tillgängliga. Ta då ca 12 kryddpepparkorn, 4 - 5 hela nejlikor och 6 - 8 hela vitpepparkorn till vår sats. Låt dessa kryddor koka med lagen ett ögonblick. Du kan också tillsätta 1 krossat lagerblad.
Numera säljs salt sill urvattnad både i plastfilm och på burk. Det är bekvämt att använda men något dyrare.
Tips och idéer:
Om du köpt hel salt sill i stället för filéer är det bäst att vattna ur den hela sillen. Den måste då ligga ca 1 dygn innan den är klar att lägga in. Flå sillen efter blötläggningen.
Du kan garnera sillen med rårivna syrliga äpplen i stället för med hackat ägg, det ger en frisk smak. Servera då gärna gräddfil till.
Från Nya Mästerkocken 1984
ENBÄRSSILL MED ÄGG
Lagen till den här goda sillen kryddar vi med krossade enbär och hackad rödlök. Purjolök eller gul lök går också bra att använda, men det är enbären som ger den speciella smaken.
6 - 8 portioner
4 tjocka saltsillfiléer (= 2 salta sillar)
Lag:
2 dl vatten
1½ dl ättiksprit
1½ dl socker
ev det gröna från 1 purjolök
3 rödlökar
1 msk krossade enbär
3 hårdkokta ägg
Skölj snabbt av sillfiléerna. Lägg dem i en bunke och häll på kallt vatten. Låt sillen ligga till nästa dag, ca 12 timmar. Ta upp den och torka av den. Koka upp vatten, ättiksprit och socker och låt lagen koka ett par minuter. Låt den kallna helt.
Lägg sillfiléerna i en kruka eller djup skål. Häll på lagen. Tillsätt 1 skivad rödlök, ev det gröna från purjolöken och enbären. Låt sillen stå kallt ca 1 dygn.
Ta upp sillfiléerna och skär dem i jämna bitar. Lägg upp dem på ett fat så att de ser hela ut. Häll över litet av lagen och garnera med hackad rödlök och hårdkokt hackat ägg. Servera med hårt bröd eller mörkt rågbröd och smör.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 12 timmars blötläggning
Ca 1 dygn i kylskåp
Snabbare:
Använd färdigurvattnade sillfiléer. Koka upp lagen, kyl den och häll den över sillen. Låt stå till nästa dag. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Rulla ihop sillfiléerna, när de är urvattnade, med några enbär och litet hackad rödlök i varje filé. Fäst ihop rullarna med tandpetare. Lägg dem i en djup skål. Koka upp lagen, låt den kallna och häll den över sillen. Låt sillen stå ca 1 dygn på kall plats. Servera rullarna på portionstallrikar, gärna med litet gräddfil eller crème fraîche och nykokt skalpotatis.
Kom ihåg:
Enbär har en mycket kraftig och god smak, litet kådaliknande. Det går lätt att krossa torkade enbär om du stöter dem i en mortel.
Du kan använda andra kryddor till sillen om du inte har enbär tillgängliga. Ta då ca 12 kryddpepparkorn, 4 - 5 hela nejlikor och 6 - 8 hela vitpepparkorn till vår sats. Låt dessa kryddor koka med lagen ett ögonblick. Du kan också tillsätta 1 krossat lagerblad.
Numera säljs salt sill urvattnad både i plastfilm och på burk. Det är bekvämt att använda men något dyrare.
Tips och idéer:
Om du köpt hel salt sill i stället för filéer är det bäst att vattna ur den hela sillen. Den måste då ligga ca 1 dygn innan den är klar att lägga in. Flå sillen efter blötläggningen.
Du kan garnera sillen med rårivna syrliga äpplen i stället för med hackat ägg, det ger en frisk smak. Servera då gärna gräddfil till.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar