DAGENS RECEPT 15-03-10
GOD KÖTTFÄRSSÅS
Spaghetti med köttfärssås hör till alla barns favoriträtter. Varför inte göra såsen godare och nyttigare genom att blanda i både spenat och morötter? Det gör den dessutom billigare.
4 portioner
2 gula lökar
2 - 3 morötter
1 pkt djupfryst, hackad spenat, 175 g
2 msk smör eller margarin
250 g blandfärs
1 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater, 400 g
1 tsk salt
2 krm paprikapulver
1 krm nejlikor
2 msk finhackad persilja
rårivna morötter
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser,
men ta 3 msk vetemjöl.
Skala och hacka löken. Skala och råriv morötterna. Låt spenaten tina lätt. Bryn matfettet i en stekpanna eller stekgryta, tillsätt köttfärs och lök och bryn detta. Minska värmen något och tillsätt morötterna. Låt allt fräsa en stund på ganska svag värme. Dofta över mjölet och rör om väl. Blanda ned de krossade tomaterna med sitt spad och låt såsen koka ca 10 minuter. Rör ned spenaten. Smaksätt med salt, paprika och nejlikor och låt såsen koka ihop några minuter. Strö över persiljan och toppa gärna med litet rårivna morötter, det ser trevligt ut.
Gott att servera till kokt pasta eller med kokt potatis, blomkål eller vitkål.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Billigare:
Minska köttfärsen till 150 g. Ta i stället ett stort paket djupfryst hackad spenat eller använd litet sellerikål/kinakål, fint strimlad, i såsen. Om du vill kan du först förvälla den ett par minuter. Smaksätt väl med kryddor. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Tillsätt 200 g fint skivade smörfrästa champinjoner och 4 msk riven ost. Bjud såsen till ris, pasta eller kokt broccoli.
Annorlunda:
Blanda 1 pkt djupfrysta lätt tinade ärter i såsen, eller rör ned 1 finstrimlad röd eller grön paprika. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Spenat innehåller mycket järn och dessutom A-, B- och C-vitaminer. Om du använder färsk spenat bör du förvälla den och kasta bort spadet. Spenat innehåller nämligen mycket oxalsyra som binder kalcium till en olöslig förening. Djupfryst spenat är redan förvälld och kan därför användas direkt. Den finns dessutom alltid i frysdiskarna och är en bra bekvämvara.
Tips och idéer:
Du kan laga köttfärssås på vilken färs du vill - fläskfärs, nötfärs, lamm-, älg- eller renfärs. Du kan också variera kryddningen så att köttfärssåsen får olika smak. Krydda med mejram eller timjan (gott till fläskfärs), med oregano eller basilika (gott till lammfärs) eller med krossade enbär (gott till både älg- och renfärs).
Frys in:
Gör gärna en stor sats köttfärssås och frys in i lagom stora mängder för kommande behov. Om du köpt köttfärs till specialpris är det god planering att laga för frysen. Tillsätt gärna färska rårivna morötter när du tinar och serverar såsen. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
GOD KÖTTFÄRSSÅS
Spaghetti med köttfärssås hör till alla barns favoriträtter. Varför inte göra såsen godare och nyttigare genom att blanda i både spenat och morötter? Det gör den dessutom billigare.
4 portioner
2 gula lökar
2 - 3 morötter
1 pkt djupfryst, hackad spenat, 175 g
2 msk smör eller margarin
250 g blandfärs
1 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater, 400 g
1 tsk salt
2 krm paprikapulver
1 krm nejlikor
2 msk finhackad persilja
rårivna morötter
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser,
men ta 3 msk vetemjöl.
Skala och hacka löken. Skala och råriv morötterna. Låt spenaten tina lätt. Bryn matfettet i en stekpanna eller stekgryta, tillsätt köttfärs och lök och bryn detta. Minska värmen något och tillsätt morötterna. Låt allt fräsa en stund på ganska svag värme. Dofta över mjölet och rör om väl. Blanda ned de krossade tomaterna med sitt spad och låt såsen koka ca 10 minuter. Rör ned spenaten. Smaksätt med salt, paprika och nejlikor och låt såsen koka ihop några minuter. Strö över persiljan och toppa gärna med litet rårivna morötter, det ser trevligt ut.
Gott att servera till kokt pasta eller med kokt potatis, blomkål eller vitkål.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Billigare:
Minska köttfärsen till 150 g. Ta i stället ett stort paket djupfryst hackad spenat eller använd litet sellerikål/kinakål, fint strimlad, i såsen. Om du vill kan du först förvälla den ett par minuter. Smaksätt väl med kryddor. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Tillsätt 200 g fint skivade smörfrästa champinjoner och 4 msk riven ost. Bjud såsen till ris, pasta eller kokt broccoli.
Annorlunda:
Blanda 1 pkt djupfrysta lätt tinade ärter i såsen, eller rör ned 1 finstrimlad röd eller grön paprika. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Spenat innehåller mycket järn och dessutom A-, B- och C-vitaminer. Om du använder färsk spenat bör du förvälla den och kasta bort spadet. Spenat innehåller nämligen mycket oxalsyra som binder kalcium till en olöslig förening. Djupfryst spenat är redan förvälld och kan därför användas direkt. Den finns dessutom alltid i frysdiskarna och är en bra bekvämvara.
Tips och idéer:
Du kan laga köttfärssås på vilken färs du vill - fläskfärs, nötfärs, lamm-, älg- eller renfärs. Du kan också variera kryddningen så att köttfärssåsen får olika smak. Krydda med mejram eller timjan (gott till fläskfärs), med oregano eller basilika (gott till lammfärs) eller med krossade enbär (gott till både älg- och renfärs).
Frys in:
Gör gärna en stor sats köttfärssås och frys in i lagom stora mängder för kommande behov. Om du köpt köttfärs till specialpris är det god planering att laga för frysen. Tillsätt gärna färska rårivna morötter när du tinar och serverar såsen. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar