tisdag 10 mars 2015

Kokt grön sparris på tomatbädd

KOKT GRÖN SPARRIS PÅ TOMATBÄDD

4 portioner, tänkt som förrätt

3 gröna sparrisstjälkar per person
ett par skivor pancetta per person
olja till stekning
1 finhackad schalottenlök
1 hackad vitlöksklyfta, eller fler om du vill
1 tsk torkad oregano
½ glas vitt vin
500 g passerade tomater
salt, svartpeppar
parmesanost att riva över
ett par kvistar persilja


Skär pancettan i strimlor. Värm en panna och stek strimlorna på båda sidor tills de blir knapriga. I regel behöver det inte tillsättas olja. Lyft upp skivorna och låt dem rinna av på hushållspapper.

Slå i litet olja i samma panna och fräs schalottenlöken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt vitlöken och fräs försiktigt. Krydda med oregano och slå i vinet. Låt koka tills alkoholen ångat ur och vinet har reducerats med ca 50%.

Tillsätt de passerade tomaterna (funkar fint med krossade också), rör om. salta och peppra och låt koka ihop tills det tjocknat litet. Smaka av och håll det varmt. Om du vill ha en mustigare smak, tillsätt 1 msk kalv- eller kycklingfond.

Koka upp saltat vatten och koka sparrisen några minuter. De gröna går mycket fortare än de vita. Lyft upp sparrisarna när de är klara och låt dem rinna av.

Lägg upp en spegel av den mustiga tomaten på en tallrik, arrangera med sparris och pancetta, strö över riven parmesan och persilja och servera med resterande vitt vin, om det finns något kvar.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar