onsdag 11 mars 2015

Dagens recept: Kyckling med champinjonsås

DAGENS RECEPT 15-03-11


KYCKLING MED CHAMPINJONSÅS

I många former trivs det sköna, och det goda med. Här har vi lagat en fin kycklingrätt med champinjoner och persilja i kombination. Mat man tycker om - och talar om.

4 portioner

1 kyckling, ca 1 1/4 kg
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar

Champinjonsås:
200 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
ev 1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
3 msk finhackad persilja
1 tsk riven gul lök
salt
ev litet portvin

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser,
men ta 5 dl grädde till såsen.


Dela kycklingen i jämna bitar. Om du använder djupfryst kyckling bör du låta den tina så mycket att du kan dela den. Bryn kycklingbitarna runt om i matfett i en stekpanna eller stekgryta. Krydda efter bryningen.

Minska värmen och låt kycklingen sakta eftersteka utan spädning på svag värme under lock ca 25 minuter eller tills den är genomstekt.

Gör under tiden såsen. Skiva champinjonerna, men skölj dem inte om de inte är mycket jordiga. Fräs upp matfettet i en tjockbottnad kastrull. Lägg i champinjonerna och låt dem långsamt fräsa tills de avgett sin vätska. Dofta ev över mjöl. Späd med grädde, litet i sänder, till en tjock sås. Ju längre såsen får koka desto finare champinjonsmak får den. Tillsätt persilja och lök. Smaksätt såsen med salt och gärna också litet portvin, om du så vill.

Lägg upp kycklingbitarna på varmt fat. Häll såsen över eller servera den separat. Servera genast, gärna med tomater, gröna bönor eller ärter och kokt potatis.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att eftersteka
Ca 25 minuter för såsen


Snabbare:
Använd färdig champinjonsoppa (burk eller påse), som du kryddar upp och smaksätter enligt vårt recept. Bryn kycklingdelarna och låt dem eftersteka tills de är genomstekta. Lägg upp dem på ett fat och servera såsen till. Du kan späda såsen med grädde, gräddfil eller crème fraîche.

Annorlunda:
Koka upp 2 dl långkornigt ris med ca 4 dl vatten och ½ tsk salt. Låt riset koka ca 10 minuter. Lägg sedan över det på smort ugnssäkert fat. Lägg på de brynta kycklingbitarna, täck med folie och låt ris och kyckling eftersteka i ugn vid 175 grader ca 30 minuter, eller tills riset svällt och kycklingen är genomstekt. Servera med champinjonsås, antingen enligt vårt recept eller sås från burk eller påse.

Kom ihåg:
Färska champinjoner finns numera året om i våra butiker. De är specialodlade och har jämn och god kvalitet. I allmänhet är de rena och fina och du behöver då inte skölja dem, utan bara torka av eller borsta dem lätt.

Ju längre du låter champinjoner koka med i en sås eller stuvning, desto finare smak får den. Men sjud på svag värme och späd litet i sänder med vätskan (grädde eller gräddblandning).

Tips och idéer:
Vill du pröva en verkligt snabbgjord festrätt kan du köpa en färdiggrillad kyckling som du delar i bitar. Gör sedan såsen - antingen enligt vårt recept eller från burk eller påse. Häll såsen över och servera.

Du kan smaksätta en champinjonsås med ytterst litet ädelost (grönmögelost), ca 1 tsk. Eller med råriven lök, ca 2 tsk, eller finhackad persilja, ca 2 msk.

Frys in:
Den här rätten går fint att frysa in. Du kan, om du vill, först plocka bort alla ben från kycklingen. Lägg de benfria bitarna i formar eller askar och häll såsen över. Förpacka väl med tättslutande lock. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar