KYCKLING I PORTVINSSÅS
4 personer
Smör eller margarin
4 kycklingfiléer eller 6 lårfiléer
1 mycket fint hackad lök
200 g champinjoner i skivor
mer smör eller margarin
Sås:
1 dl buljong
1 dl portvin, sherry eller madeira
1 dl grädde
salt, peppar
ev maizena
Låt matfettet smälta i en stekpanna tills det blir gyllene. Lägg i filéerna två i taget, så att de inte bara blir varma utan även får en vacker, gyllene stekyta. När de har fått färg runt om lägger du dem i en gryta med en klick matfett i botten och låter dem ligga där på svag värme och invänta resten av ingredienserna under lock.
Stek löken mjuk i matfett i en annan stekpanna. Tillsätt den till grytan. Fräs champinjonerna och låt dem ha mycket plats i pannan för fin stekyta. Lägg dem i grytan allt eftersom de blir färdiga. När du har fräst champinjonerna börjar du med såsen. Skölj inte ur pannan, för det är där du ska göra såsen. Häll i buljong, portvin och grädde och låt det hela puttra tills det tjocknar litet. Salta, peppra och pudra ev över litet maizena om såsen är för tunn.
Servera gärna med kokt ris, svartvinbärsgelé och broccoli.
4 personer
Smör eller margarin
4 kycklingfiléer eller 6 lårfiléer
1 mycket fint hackad lök
200 g champinjoner i skivor
mer smör eller margarin
Sås:
1 dl buljong
1 dl portvin, sherry eller madeira
1 dl grädde
salt, peppar
ev maizena
Låt matfettet smälta i en stekpanna tills det blir gyllene. Lägg i filéerna två i taget, så att de inte bara blir varma utan även får en vacker, gyllene stekyta. När de har fått färg runt om lägger du dem i en gryta med en klick matfett i botten och låter dem ligga där på svag värme och invänta resten av ingredienserna under lock.
Stek löken mjuk i matfett i en annan stekpanna. Tillsätt den till grytan. Fräs champinjonerna och låt dem ha mycket plats i pannan för fin stekyta. Lägg dem i grytan allt eftersom de blir färdiga. När du har fräst champinjonerna börjar du med såsen. Skölj inte ur pannan, för det är där du ska göra såsen. Häll i buljong, portvin och grädde och låt det hela puttra tills det tjocknar litet. Salta, peppra och pudra ev över litet maizena om såsen är för tunn.
Servera gärna med kokt ris, svartvinbärsgelé och broccoli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar