DAGENS RECEPT 15-03-20
SNABB GRÖNSAKSPANNA
Ett härligt tillbehör till kött eller fisk - eller som ensamrätt - är den här grönsakspannan. Du blandar den med svamp - champinjoner eller hemplockad konserverad svamp - som ger en utsökt smak åt rätten.
4 portioner
4 morötter
2 gula lökar
1 pkt djupfryst broccoli, 250 g
150 - 200 g färska champinjoner
eller motsvarande mängd konserverad
svamp
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
½ tsk paprikapulver
1 dl vatten
ev ½ pkt djupfrysta ärter à 250 g
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna
men ta 3/4 dl vatten.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj och skala morötterna. Skiva dem. Skala och skiva löken. Låt broccolin tina lätt så att du kan dela den i buketter. Ansa och skiva de färska champinjonerna. Använder du vattenkonserverad svamp så låt den rinna av och använd spadet till att späda med.
Fräs upp matfettet i en liten, helst låg, tjockbottnad kastrull eller gryta. Börja med att fräsa löken, tillsätt sedan morötterna och låt dem fräsa med en stund, och tillsätt svampen. Krydda och späd med vatten eller svampspad. Låt det hela koka upp och sedan långsamt sjuda på svag värme ca 10 minuter.
Tillsätt broccolin och låt allt sjuda ytterligare ca 5 minuter eller tills grönsakerna känns lagom mjuka. De ska vara spänstiga men inte hårda. Späd ev med ytterst litet vatten under kokningen om vätskan kokar in. Tillsätt ev gröna ärter och låt det hela få ett uppkok. Servera genast.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Variation:
Om du vill kan du blanda i ca 200 g falukorv eller wienerkorv, skuren i strimlor, i grönsakspannan mot slutet av kokningen. Eller du kan blanda i 1 burk fiskbullar i vatten (375 g) i grönsaksblandningen. Rätten blir då matigare för den som gärna vill ha kött eller fisk till grönsakerna. Smaksätt då med antingen litet senap eller currypulver, det passar till båda förslagen. Spadet från fiskbullarna använder du förstås som kokspad till grönsakerna.
Annorlunda:
Servera grönsakspannan med en klick gräddfil, smaksatt med antingen currypulver eller chilisås, till varje portion. Strö rikligt med klippt persilja över.
Kom ihåg:
Broccoli är en god och nyttig grönsak, släkt med blomkål. Den säljs mest djupfryst men finns ibland också färsk (detta var på 80-talet, ja!). Den innehåller mycket av både B- och C-vitamin men också karotin (förstadium till A-vitamin). Dessutom ger den oss värdefulla mineralämnen. Broccoli passar bra i olika grönsaksblandningar, till soppor och grytor och är utmärkt att gratinera med t ex ost- eller svampsås.
Tips och idéer:
Gott att servera till olika grönsaksrätter är ett starkt smaksatt kryddsmör. Rör smör mjukt, smaksätt det med antingen ett par mosade sardeller eller ansjovisar och finhackad gräslök. Du kan också smaksätta smöret med rikligt med krossad vitlök. Lägg smöret i klickar på varje portion när du serverar grönsaksrätten.
Frys in:
Den här grönsakspannan går bra att frysa in om du gjort stor sats. Låt den svalna ordentligt och förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
SNABB GRÖNSAKSPANNA
Ett härligt tillbehör till kött eller fisk - eller som ensamrätt - är den här grönsakspannan. Du blandar den med svamp - champinjoner eller hemplockad konserverad svamp - som ger en utsökt smak åt rätten.
4 portioner
4 morötter
2 gula lökar
1 pkt djupfryst broccoli, 250 g
150 - 200 g färska champinjoner
eller motsvarande mängd konserverad
svamp
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
½ tsk paprikapulver
1 dl vatten
ev ½ pkt djupfrysta ärter à 250 g
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna
men ta 3/4 dl vatten.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj och skala morötterna. Skiva dem. Skala och skiva löken. Låt broccolin tina lätt så att du kan dela den i buketter. Ansa och skiva de färska champinjonerna. Använder du vattenkonserverad svamp så låt den rinna av och använd spadet till att späda med.
Fräs upp matfettet i en liten, helst låg, tjockbottnad kastrull eller gryta. Börja med att fräsa löken, tillsätt sedan morötterna och låt dem fräsa med en stund, och tillsätt svampen. Krydda och späd med vatten eller svampspad. Låt det hela koka upp och sedan långsamt sjuda på svag värme ca 10 minuter.
Tillsätt broccolin och låt allt sjuda ytterligare ca 5 minuter eller tills grönsakerna känns lagom mjuka. De ska vara spänstiga men inte hårda. Späd ev med ytterst litet vatten under kokningen om vätskan kokar in. Tillsätt ev gröna ärter och låt det hela få ett uppkok. Servera genast.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Variation:
Om du vill kan du blanda i ca 200 g falukorv eller wienerkorv, skuren i strimlor, i grönsakspannan mot slutet av kokningen. Eller du kan blanda i 1 burk fiskbullar i vatten (375 g) i grönsaksblandningen. Rätten blir då matigare för den som gärna vill ha kött eller fisk till grönsakerna. Smaksätt då med antingen litet senap eller currypulver, det passar till båda förslagen. Spadet från fiskbullarna använder du förstås som kokspad till grönsakerna.
Annorlunda:
Servera grönsakspannan med en klick gräddfil, smaksatt med antingen currypulver eller chilisås, till varje portion. Strö rikligt med klippt persilja över.
Kom ihåg:
Broccoli är en god och nyttig grönsak, släkt med blomkål. Den säljs mest djupfryst men finns ibland också färsk (detta var på 80-talet, ja!). Den innehåller mycket av både B- och C-vitamin men också karotin (förstadium till A-vitamin). Dessutom ger den oss värdefulla mineralämnen. Broccoli passar bra i olika grönsaksblandningar, till soppor och grytor och är utmärkt att gratinera med t ex ost- eller svampsås.
Tips och idéer:
Gott att servera till olika grönsaksrätter är ett starkt smaksatt kryddsmör. Rör smör mjukt, smaksätt det med antingen ett par mosade sardeller eller ansjovisar och finhackad gräslök. Du kan också smaksätta smöret med rikligt med krossad vitlök. Lägg smöret i klickar på varje portion när du serverar grönsaksrätten.
Frys in:
Den här grönsakspannan går bra att frysa in om du gjort stor sats. Låt den svalna ordentligt och förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar