lördag 21 mars 2015

Dagens recept: Lök- och potatisgratäng

DAGENS RECEPT 15-03-21


LÖK- OCH POTATISGRATÄNG

Rikligt med finhackad lök, råriven potatis och riven ost är stomme i den här goda gratängen. Det är rejäl och billig mat för de flesta tillfällen, mättande och dryg.

4 portioner

6 stora potatisar
4 gula lökar
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk kummin
2 - 3 dl riven ost
2 ägg
3 dl mjölk

litet paprikapulver

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Skala potatisen och riv den på grövsta sidan av rivjärnet. Låt gärna potatisen ligga i vatten tills du är färdig att riva den. Skala och hacka löken. Smörj en ugnssäker form. Lägg den rivna potatisen varvvis med hackad lök i formen. Salta, peppra och strö över kummin. Strö över osten i ett jämnt lager.

Vispa upp ägg och mjölk och häll blandningen över. Grädda rätten i ugn vid 175 grader ca 1 timme eller tills gratängen fått färg och potatis och lök känns mjuka. Strö över litet paprikapulver.

Gott att servera med stekt fläsk eller korv, köttfärs eller stekt fisk eller kyckling. Går också att bjuda som ensamrätt.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda


Annorlunda:
Lägg den rårivna potatisen i botten på en smord form. Smörfräs löken och lägg den ovanpå. Bred på 1 liten burk tomatpuré (ca 70 g) och strö över 4 msk finhackad persilja. Dofta över litet paprika och häll över ca 2 dl buljong. Grädda i ugn vid 175 grader ca 45 minuter eller tills potatisen känns mjuk och rätten fått lätt färg. Eftersom buljongen är salt behöver du inte tillsätta något extra salt. Du kan ev höja ugnsvärmen till 200 grader de sista 10 minuterna av gräddningstiden.

I stället för att råriva potatisen kan du skära den i tunna strimlor eller skivor. Du kan också krydda med en eller annan krossad vitlöksklyfta.

Kom ihåg:
Rå potatis mörknar lätt och snabbt, så snart du skalat den. Lägg den därför i vatten tills du ska använda den.

Kläm gärna ur så mycket vätska du kan ur den rivna potatisen innan du lägger den i formen. Då blir gratängen inte så vattnig.

Du kan blanda några matskedar hackad persilja i gratängen för smak och färg.

Tips och idéer:
Potatis är en både billig och nyttig vara, ett av våra baslivsmedel. Den ger förhållandevis få kalorier men mycket av både vitaminer, mineralämnen och spårämnen. Det är därför viktigt att vi äter potatis ofta och lagar till den vettigt. Koka den gärna med skalet på. Ugnsbaka den, hel eller i halvor, eller använd den i grytor, soppor, puddingar och gratänger.

Frys in:
Den här gratängen går bra att frysa. Lägg den från början i frysform av aluminium och grädda gratängen i den. Låt kallna fullständigt. Förpacka väl med tättslutande lock. Förvaringstid ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar