DAGENS RECEPT 15-03-19
FLÄSKFILÉ MED PAPRIKARIS
Detta är en verkligt snabblagad och god rätt, utmärkt som bjudmat för den som har bråttom och inte kan planera så långt i förväg. Sallad, bröd och någon lämplig dryck behövs som tillbehör.
4 portioner
Ca 400 g fläskfilé i skivor
1 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 krm paprikapulver
1 krm rosmarin
ev vatten eller buljong
Paprikaris:
2 dl långkornigt ris
ca 4 dl vatten
1 tsk salt
2 röda eller gröna paprikor
1 msk smör eller margarin
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Börja med riset. Koka upp vatten och salt. Lägg i riset, låt det koka upp och sedan koka enligt anvisningen på förpackningen, ca 20 minuter.
Skölj paprikorna och ta noga bort alla kärnor. Skär dem i strimlor eller tärningar. Fräs upp dem i litet matfett i en tjockbottnad kastrull och låt dem fräsa några minuter.
Putsa fläskfilén. Bryn litet matfett i en stekpanna och bryn filéskivorna på båda sidor, krydda och låt dem eftersteka ett par minuter. Ta upp riset och blanda i paprikan. Lägg upp riset på fat och lägg upp fläskfilén. Vispa ur stekpannan med ca 1 dl vatten eller buljong. Häll denna sky över köttet.
Servera gärna med en tomatsallad eller en råkostsallad.
Ca 5 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka ris
Ca 6 minuter att steka köttet
Billigare:
Välj magert bogfläsk i stället för fläskfilé. Putsa köttet och skär det i mindre skivor. Låt fettet sitta kvar under stekningen och skär i stället bort det på tallriken om du vill. Krydda och stek skivorna som i vårt recept men använd inget extra fett i stekpannan. Om du vill kan du panera skivorna i litet kryddat vetemjöl innan du steker dem, men då måste du tillsätta någon matsked matfett i stekpannan.
Annorlunda:
Fräs upp matfettet i stekpannan och tillsätt ½ - 1 tsk curry och stek fläskfilén i detta. Krydda riset med curry och gärna 1 äpple skuret i tärningar. Fräs äppeltärningarna i stekpannan några minuter innan du blandar dem i riset.
Kom ihåg:
Kärnorna i paprika är mycket starka och brännande. Det är därför viktigt att du noga petar bort dem, när du använder färsk paprika. De kan annars förstöra en hel rätt.
Olika rissorter har olika koktid. Följ därför noga anvisningen på förpackningen när det gäller vattenmängd och koktid.
Fläskfilé är mycket mört kött och det behöver inte steka länge. Om skivorna inte är alltför tjocka räcker 2 - 3 minuter per sida.
Du kan blanda riset med med litet strimlad paprika från burk, om du vill. Ta då ca 4 msk till denna rätt, den inlagda paprikan har nämligen lätt syrlig smak som kan dominera.
Tips och idéer:
Du bör vänta med att strö över paprikapulver över en rätt till efter ev bryning. Paprikan kan annars ge en bränd bismak åt rätten.
Det finns flera olika paprikasorter och blandningar i handeln med mer eller mindre stark smak. En del har mycket kraftig, nästan brännande smak. Pröva dig fram och krydda måttligt från början.
Från Nya Mästerkocken 1984
FLÄSKFILÉ MED PAPRIKARIS
Detta är en verkligt snabblagad och god rätt, utmärkt som bjudmat för den som har bråttom och inte kan planera så långt i förväg. Sallad, bröd och någon lämplig dryck behövs som tillbehör.
4 portioner
Ca 400 g fläskfilé i skivor
1 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 krm paprikapulver
1 krm rosmarin
ev vatten eller buljong
Paprikaris:
2 dl långkornigt ris
ca 4 dl vatten
1 tsk salt
2 röda eller gröna paprikor
1 msk smör eller margarin
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Börja med riset. Koka upp vatten och salt. Lägg i riset, låt det koka upp och sedan koka enligt anvisningen på förpackningen, ca 20 minuter.
Skölj paprikorna och ta noga bort alla kärnor. Skär dem i strimlor eller tärningar. Fräs upp dem i litet matfett i en tjockbottnad kastrull och låt dem fräsa några minuter.
Putsa fläskfilén. Bryn litet matfett i en stekpanna och bryn filéskivorna på båda sidor, krydda och låt dem eftersteka ett par minuter. Ta upp riset och blanda i paprikan. Lägg upp riset på fat och lägg upp fläskfilén. Vispa ur stekpannan med ca 1 dl vatten eller buljong. Häll denna sky över köttet.
Servera gärna med en tomatsallad eller en råkostsallad.
Ca 5 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka ris
Ca 6 minuter att steka köttet
Billigare:
Välj magert bogfläsk i stället för fläskfilé. Putsa köttet och skär det i mindre skivor. Låt fettet sitta kvar under stekningen och skär i stället bort det på tallriken om du vill. Krydda och stek skivorna som i vårt recept men använd inget extra fett i stekpannan. Om du vill kan du panera skivorna i litet kryddat vetemjöl innan du steker dem, men då måste du tillsätta någon matsked matfett i stekpannan.
Annorlunda:
Fräs upp matfettet i stekpannan och tillsätt ½ - 1 tsk curry och stek fläskfilén i detta. Krydda riset med curry och gärna 1 äpple skuret i tärningar. Fräs äppeltärningarna i stekpannan några minuter innan du blandar dem i riset.
Kom ihåg:
Kärnorna i paprika är mycket starka och brännande. Det är därför viktigt att du noga petar bort dem, när du använder färsk paprika. De kan annars förstöra en hel rätt.
Olika rissorter har olika koktid. Följ därför noga anvisningen på förpackningen när det gäller vattenmängd och koktid.
Fläskfilé är mycket mört kött och det behöver inte steka länge. Om skivorna inte är alltför tjocka räcker 2 - 3 minuter per sida.
Du kan blanda riset med med litet strimlad paprika från burk, om du vill. Ta då ca 4 msk till denna rätt, den inlagda paprikan har nämligen lätt syrlig smak som kan dominera.
Tips och idéer:
Du bör vänta med att strö över paprikapulver över en rätt till efter ev bryning. Paprikan kan annars ge en bränd bismak åt rätten.
Det finns flera olika paprikasorter och blandningar i handeln med mer eller mindre stark smak. En del har mycket kraftig, nästan brännande smak. Pröva dig fram och krydda måttligt från början.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar