onsdag 18 mars 2015

Dagens recept: Marinerade kalla ägg

DAGENS RECEPT 15-03-18


MARINERADE KALLA ÄGG

Vad man kan göra med överblivna kalla, hårdkokta ägg är en fråga som kan vara aktuell i bl a påsktider. Här har vi marinerat dem på engelskt vis i en god lag - gott som tilltugg till smörgås med öl, om du så vill.

3 - 4 portioner

6 hårdkokta, skalade ägg

Lag:
2 dl osötad äppeljuice
1 dl vitvinsvinäger
1 stor gul lök
3/4 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 krossat lagerblad
några hela vitpepparkorn
några hela kryddpepparkorn
ev rödpeppar


Lägg äggen i en djup skål eller glasburk. Skala och skiva löken. Krossa lagerbladet och vitlöksklyftorna. Blanda samman alla ingredienserna till lagen, koka upp den i en kastrull och låt den koka minst 5 minuter.

Häll lagen över äggen. Låt dem stå kallt minst 4 timmar, gärna längre. Vänd dem då och då. Servera äggen antingen hela eller delade på längden som tilltugg till bröd eller i en sallad.


Ca 15 minuter att tillaga
Ca 4 timmar eller längre i kylskåp


Kom ihåg:
Om du har hårdkokta ägg över kan du använda dem till många bra rätter. Du kan hacka äggen och strö över en sallad, du kan servera skivade kalla hårdkokta ägg med grönsaker, du kan strö hackat ägg i en soppa, du kan blanda hackade hårdkokta ägg i senap och gräddfil och ha som smörgåspålägg. Du kan också blanda hårdkokta ägg, hackade eller skivade, i en köttfärs eller fylla fiskrulader, som du ska koka, med hårdkokt hackat ägg, strimlad purjolök och hackad persilja. Blanda hårdkokta hackade ägg med keso och krydda med kaviar, ansjovis eller rensad böckling och du har en matig sallad att servera med mörkt bröd. Eller blanda hårdkokta hackade ägg i en vegetarisk sås till pasta eller ris.

Goda kryddor att smaksätta äggrätter med är senap, curry, paprika eller kryddgrönt.

Lättast hackar du ägg genom att lägga dem i en djup tallrik och dela dem först i några större bitar. Hacka dem sedan genom att klämma sönder dem med en eller två gafflar. Bitarna blir kanske inte så jämna och fina, men det är bekvämt och snabbt och duger bra om du ska ha hackat ägg i en sås eller i en sallad.

Ägg är en bra och billig proteinkälla. De ger nästan 16 g protein per 100 g.

Tips och idéer:
Så här gör du äggtoddy, som är en härligt värmande kvällsdryck. Häll 2 äggulor i varje glas. Tillsätt 3 msk socker eller florsocker per glas och rör blandningen riktigt ljus och pösig i glaset - det tar litet tid men är väl värt besväret. Tillsätt sedan efter tycke och smak 3 - 4 cl konjak, madeira, sherry eller portvin eller nypressad apelsin- eller citronsaft - det senare för barn och bilförare. Fyll glaset med hett vatten. Servera.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar