DAGENS RECEPT 15-03-17
NYTTIGA MORGONDRYCKER
Om du känner dig litet dåsig, allmänt morgontrött och kanske ur gängorna kan du bli mycket piggare och gladare av en vitaminrik och färgsprakande nyttig morgondryck. Här finns mycket att välja på.
1 glas av vardera
Morots-tomatdryck
1 dl tomatjuice
1 dl pressad morotssaft
ev 1 krm salt eller örtsalt
2 tsk pressad citronsaft
Aprikos-citrusdryck
1 dl aprikosjuice
1 dl apelsin- eller citronjuice
1 äggula
ev 1 tsk honung
Äppeldryck
1½ dl äppelmust eller äppeljuice
½ dl grapefruktjuice
några krossade nejlikor
ev litet mald kanel
Plocka fram de ingredienser du ska använda. Pressa de fruktsafter du behöver eller använd färdigpressade juicer eller muster. Blanda alla ingredienser till respektive dryck i ett glas. Rör om väl och drick genast.
Garnera gärna med något grönt, t ex selleriblad, persilja eller krasse, eller med morotsskivor eller morotsstrimlor, citron- eller apelsinskivor eller med någon färsk frukt om du har.
Ca 5 minuter att tillaga
Kom ihåg:
Om du använder mycket hälsodrycker i hushållet kan det vara lönande att köpa en mixer eller råsaftcentrifug. Med en sådan hushållsmaskin kan du snabbt och lätt åstadkomma de härligaste grönsaks- och fruktsafter eller blandningar på kort tid.
Nypressade drycker bör aldrig stå länge innan du dricker dem. Eftersom de i allmänhet är mycket vitaminrika kan vitaminerna snabbt förstöras vid för lång väntetid. Drick dem därför alltid så snart som möjligt.
Drick gärna någon uppiggande vitamindryck mellan målen. Dock inte till maten, utan helst en timme före, säger hälsokostarna.
Du kan blanda mosad banan eller avocado i din hälsodryck om du vill. Då blir den mer mättande och kan bli ett lätt lunch- eller kvällsmål.
Örtkrydda och örtsalt av olika slag kan du använda som krydda.
Du kan använda nyponte eller något örtte som bas för en uppiggande dryck. Blanda med citrusjuice, äppelmust eller svart vinbärssaft till lagom styrka.
Alla frukter, bär eller grönsaker som du använder till råsafter eller juicer måste vara väl sköljda och rengjorda. Torka dem innan du river eller pressar dem.
Tips och idéer:
Att plocka in mer frukt och grönsaker i vår dagliga mat mår vi bara bra av. Om du inte tycker om råa grönsaker eller av någon anledning har svårt att äta dem kan kanske pressade safter av rotsaker, grönsaker och frukter vara ett alternativ. Börja med milda grönsaker och pröva dig sedan fram till vad du tycker om och tål.
Från Nya Mästerkocken 1984
NYTTIGA MORGONDRYCKER
Om du känner dig litet dåsig, allmänt morgontrött och kanske ur gängorna kan du bli mycket piggare och gladare av en vitaminrik och färgsprakande nyttig morgondryck. Här finns mycket att välja på.
1 glas av vardera
Morots-tomatdryck
1 dl tomatjuice
1 dl pressad morotssaft
ev 1 krm salt eller örtsalt
2 tsk pressad citronsaft
Aprikos-citrusdryck
1 dl aprikosjuice
1 dl apelsin- eller citronjuice
1 äggula
ev 1 tsk honung
Äppeldryck
1½ dl äppelmust eller äppeljuice
½ dl grapefruktjuice
några krossade nejlikor
ev litet mald kanel
Plocka fram de ingredienser du ska använda. Pressa de fruktsafter du behöver eller använd färdigpressade juicer eller muster. Blanda alla ingredienser till respektive dryck i ett glas. Rör om väl och drick genast.
Garnera gärna med något grönt, t ex selleriblad, persilja eller krasse, eller med morotsskivor eller morotsstrimlor, citron- eller apelsinskivor eller med någon färsk frukt om du har.
Ca 5 minuter att tillaga
Kom ihåg:
Om du använder mycket hälsodrycker i hushållet kan det vara lönande att köpa en mixer eller råsaftcentrifug. Med en sådan hushållsmaskin kan du snabbt och lätt åstadkomma de härligaste grönsaks- och fruktsafter eller blandningar på kort tid.
Nypressade drycker bör aldrig stå länge innan du dricker dem. Eftersom de i allmänhet är mycket vitaminrika kan vitaminerna snabbt förstöras vid för lång väntetid. Drick dem därför alltid så snart som möjligt.
Drick gärna någon uppiggande vitamindryck mellan målen. Dock inte till maten, utan helst en timme före, säger hälsokostarna.
Du kan blanda mosad banan eller avocado i din hälsodryck om du vill. Då blir den mer mättande och kan bli ett lätt lunch- eller kvällsmål.
Örtkrydda och örtsalt av olika slag kan du använda som krydda.
Du kan använda nyponte eller något örtte som bas för en uppiggande dryck. Blanda med citrusjuice, äppelmust eller svart vinbärssaft till lagom styrka.
Alla frukter, bär eller grönsaker som du använder till råsafter eller juicer måste vara väl sköljda och rengjorda. Torka dem innan du river eller pressar dem.
Tips och idéer:
Att plocka in mer frukt och grönsaker i vår dagliga mat mår vi bara bra av. Om du inte tycker om råa grönsaker eller av någon anledning har svårt att äta dem kan kanske pressade safter av rotsaker, grönsaker och frukter vara ett alternativ. Börja med milda grönsaker och pröva dig sedan fram till vad du tycker om och tål.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar