DAGENS RECEPT 15-03-16
KAVIARFRESTELSE
Visst går det att laga en frestelse med kaviar i stället för med ansjovis. Här har vi dessutom lagt till rikligt med strimlad purjolök för både färg och smak.
4 portioner
6 medelstora potatisar
2 purjolökar
litet svartpeppar
6 msk rökt kaviar
2 dl kaffegrädde
1½ dl crème fraîche
2 msk rökt kaviar
1 dl riven stark ost
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda 2 formar.
Borsta och skala potatisen. Skär den i mycket tunna strimlor. Skölj och strimla purjolöken. Smörj en ugnssäker form. Lägg potatisen i botten på formen och strö purjolöken över. Dofta över litet svartpeppar.
Blanda kaffegrädden med kaviar och häll denna blandning över purjolök och potatis. Grädda i ugn vid 200 grader ca 30 minuter.
Blanda crème fraîche och kaviar. Ta försiktigt ut formen ur ugnen och bred crème fraîche-blandningen över rätten. Strö över riven ost. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills rätten fått fin färg på ytan och potatis och purjolök är mjuka.
Servera genast med gott bröd.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Annorlunda:
Gör rätten med svart kaviar i burk i stället för med rökt kaviar. Blanda då från början både kaffegrädde, crème fraîche och kaviar. Grädda vid 200 grader ca 45 minuter. Rätten blir ganska mörk av kaviaren, men strö då litet klippt grönt på ytan innan du serverar den.
Eller lägg 5 - 6 rensade böcklingar ovanpå potatis och purjolök. Häll på grädde och grädda som i vårt recept. Bred sedan över crème fraîche, smaksatt med 2 msk senap, och strö över riven ost. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Välj jämntjock purjolök till den här rätten. Om purjolöken är alltför grov blir den hård och träig i konsistensen. Den vita delen på purjolök bör vara minst 10 - 12 cm, då är purjon bäst.
Förväll gärna purjolöken om du vill ha en mildare löksmak.
Använd också den gröna delen av purjon, den innehåller många värdefulla vitaminer och mineralämnen.
Använd också den gröna delen av purjon, den innehåller många värdefulla vitaminer och mineralämnen.
Tips och idéer:
Ett rejält skärbräde och några bra knivar hör till beredskapen i köket. Det är så mycket som ska skäras och hackas. Välj ett stort skärbräde av hårt träslag. Se till att dina knivar alltid är väl slipade och vassa. Sköt knivarna väl, förvara dem så att de inte slänger omkring i lådorna. Gnid in knivskaften då och då med vanlig matolja, då håller de sig fina och spricker inte.
Frys in:
Laga gärna stor sats av den här rätten. Den är utmärkt som matsäcksmat. Grädda den då direkt i aluminiumformar, som den sedan kan värmas i. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
KAVIARFRESTELSE
Visst går det att laga en frestelse med kaviar i stället för med ansjovis. Här har vi dessutom lagt till rikligt med strimlad purjolök för både färg och smak.
4 portioner
6 medelstora potatisar
2 purjolökar
litet svartpeppar
6 msk rökt kaviar
2 dl kaffegrädde
1½ dl crème fraîche
2 msk rökt kaviar
1 dl riven stark ost
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda 2 formar.
Borsta och skala potatisen. Skär den i mycket tunna strimlor. Skölj och strimla purjolöken. Smörj en ugnssäker form. Lägg potatisen i botten på formen och strö purjolöken över. Dofta över litet svartpeppar.
Blanda kaffegrädden med kaviar och häll denna blandning över purjolök och potatis. Grädda i ugn vid 200 grader ca 30 minuter.
Blanda crème fraîche och kaviar. Ta försiktigt ut formen ur ugnen och bred crème fraîche-blandningen över rätten. Strö över riven ost. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills rätten fått fin färg på ytan och potatis och purjolök är mjuka.
Servera genast med gott bröd.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Annorlunda:
Gör rätten med svart kaviar i burk i stället för med rökt kaviar. Blanda då från början både kaffegrädde, crème fraîche och kaviar. Grädda vid 200 grader ca 45 minuter. Rätten blir ganska mörk av kaviaren, men strö då litet klippt grönt på ytan innan du serverar den.
Eller lägg 5 - 6 rensade böcklingar ovanpå potatis och purjolök. Häll på grädde och grädda som i vårt recept. Bred sedan över crème fraîche, smaksatt med 2 msk senap, och strö över riven ost. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Välj jämntjock purjolök till den här rätten. Om purjolöken är alltför grov blir den hård och träig i konsistensen. Den vita delen på purjolök bör vara minst 10 - 12 cm, då är purjon bäst.
Förväll gärna purjolöken om du vill ha en mildare löksmak.
Använd också den gröna delen av purjon, den innehåller många värdefulla vitaminer och mineralämnen.
Använd också den gröna delen av purjon, den innehåller många värdefulla vitaminer och mineralämnen.
Tips och idéer:
Ett rejält skärbräde och några bra knivar hör till beredskapen i köket. Det är så mycket som ska skäras och hackas. Välj ett stort skärbräde av hårt träslag. Se till att dina knivar alltid är väl slipade och vassa. Sköt knivarna väl, förvara dem så att de inte slänger omkring i lådorna. Gnid in knivskaften då och då med vanlig matolja, då håller de sig fina och spricker inte.
Frys in:
Laga gärna stor sats av den här rätten. Den är utmärkt som matsäcksmat. Grädda den då direkt i aluminiumformar, som den sedan kan värmas i. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar