BIGOS - POLSK SURKÅLSGRYTA
En polsk klassiker, som alla husmödrar i Polen kan laga och känner som en gryträtt, där resterna får koka med. Surkålen blir mild i smaken av den långa koktiden. Det finns många, många olika recept på bigos - varje husmor har sitt eget. Häll en skvätt vin i grytan, ta mer kött eller svamp, skiva i ett par morötter - ta vad du har. Man kan kalla det ett slags polsk pyttipanna.
4 personer
2 gula lökar
3 - 4 vitlöksklyftor
olja till stekning
1 stor klyfta vitkål
150 g rökt sidfläsk
250 g bogfläsk
1 - 2 starka korvar, typ kabanoss eller kolbasz
1 burk surkål, 400 g
ev 50 g torkad svamp, blötlagd
1 l grönsaksbuljong
50 g koncentrerad tomatpuré
salt, peppar
2 tsk paprikapulver
2 lagerblad
1 - 2 tsk socker
1 - 2 msk vetemjöl
Skala och hacka lök och vitlök. Hyvla vitkålen tunt. Skär fläsket i ganska stora tärningar och bogen i stora bitar. Skär också korvarna i ganska stora bitar. Fräs lök och vitlök mjuk och glansig och lägg i vitkålen att steka med ca 5 minuter under omrörning.
Lägg i fläsk, kött och korv och stek ytterligare 5 minuter. Blanda i surkål, häll på buljong och smaksätt med tomatpuré, salt och peppar, paprikapulver och lagerblad. Koka upp och låt småkoka under lock ca 1 timme. Rör i grytan då och då. Späd ev med litet mer buljong eller en skvätt vin.
När surkålen är guldgul och mild i smaken och buljongen kraftig och god är grytan färdig. Smaka av med en nypa socker och red ev grytan med litet vetemjöl, utrörd i varm buljong.
Servera med surdegsbröd, smör och ost till.
En polsk klassiker, som alla husmödrar i Polen kan laga och känner som en gryträtt, där resterna får koka med. Surkålen blir mild i smaken av den långa koktiden. Det finns många, många olika recept på bigos - varje husmor har sitt eget. Häll en skvätt vin i grytan, ta mer kött eller svamp, skiva i ett par morötter - ta vad du har. Man kan kalla det ett slags polsk pyttipanna.
4 personer
2 gula lökar
3 - 4 vitlöksklyftor
olja till stekning
1 stor klyfta vitkål
150 g rökt sidfläsk
250 g bogfläsk
1 - 2 starka korvar, typ kabanoss eller kolbasz
1 burk surkål, 400 g
ev 50 g torkad svamp, blötlagd
1 l grönsaksbuljong
50 g koncentrerad tomatpuré
salt, peppar
2 tsk paprikapulver
2 lagerblad
1 - 2 tsk socker
1 - 2 msk vetemjöl
Skala och hacka lök och vitlök. Hyvla vitkålen tunt. Skär fläsket i ganska stora tärningar och bogen i stora bitar. Skär också korvarna i ganska stora bitar. Fräs lök och vitlök mjuk och glansig och lägg i vitkålen att steka med ca 5 minuter under omrörning.
Lägg i fläsk, kött och korv och stek ytterligare 5 minuter. Blanda i surkål, häll på buljong och smaksätt med tomatpuré, salt och peppar, paprikapulver och lagerblad. Koka upp och låt småkoka under lock ca 1 timme. Rör i grytan då och då. Späd ev med litet mer buljong eller en skvätt vin.
När surkålen är guldgul och mild i smaken och buljongen kraftig och god är grytan färdig. Smaka av med en nypa socker och red ev grytan med litet vetemjöl, utrörd i varm buljong.
Servera med surdegsbröd, smör och ost till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar