lördag 27 december 2014

Kungskalkon

KUNGSKALKON

6 - 8 portioner

1 kalkon, 2½ - 3 kg
3 tsk salt
½ tsk svart- eller vitpeppar
3 msk smält smör eller margarin
till pensling


Sätt ugnen på 175 grader.

Krydda kalkonen in- och utvändigt med salt och peppar. Pensla den med smält matfett. Placera fågeln på sidan i en långpanna och stek 30 minuter. Vänd fågeln på andra sidan och stek 30 minuter. Därefter placeras den på rygg och får steka färdigt. Pensla under stekningen med smält matfett. Prova med en sticka i låret om kalkonen är färdig. När köttsaften som sipprar ut är klar är det riskfritt. Sammanlagd stektid är 1½ - 2 timmar.

Servera kalkonen med små brynta potatisar, grönsaker, gelé eller äppelmos och gärna såsen här nedan.


Sås:
3 dl sky från kalkonen
1 finhackat äpple
1 finhackad gul lök
10 finhackade katrinplommon
5 dl vispgrädde
1 - 2 tsk vetemjöl
salt, vitpeppar
2 - 3 msk kinesisk soya


Blanda skyn (späd ev med vatten för att få 3 dl), äpple, lök och katrinplommon. Låt koka ca 5 minuter. Sila ifrån äpple, lök och katrinplommon, blanda skyn med vispgrädde och låt koka 3 - 5 minuter. Blanda vetemjölet med litet vatten och häll redningen i såsen. Krydda med salt och peppar och tillsätt soya.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar