söndag 28 december 2014

Festmeny 5

FESTMENY 5


Förrätt:

RÖKTA LAXKUDDAR MED LÖK-KESO
OCH RÖDBETSSTRIMLOR

4 portioner

4 skivor färskrökt lax
100 g keso med löksmak
1 dl vitt vin

Till servering:
4 färska rödbetor
50 g smör eller margarin

Sås:
1 dl crème fraîche
50 g smör eller margarin


Fördela ca 1 msk keso med löksmak på varje laxskiva. Vik ihop till paket. Lägg paketen med skarvarna nedåt i en smord, ugnssäker form. Häll på vin och sätt in i ugn, 200 grader, ca 10 minuter.

Skala rödbetorna. Skär dem i tunna stavar. Koka dem nätt och jämnt mjuka i matfett.

Lägg upp laxpaketen på varma tallrikar. Blanda fiskspadet med crème fraîche och låt koka ihop 5 - 10 minuter. Tillsätt matfettet under vispning. Häll såsen runt laxen. Servera med rödbetsstavarna.


Varmrätt:

LAMM I GRÖNSAKSPURÉSÅS

4 portioner

1 kg lammbringa eller bog
vatten
ca 1½ tsk salt
1 morot
2 gula lökar
1 purjolök
1 liten bit rotselleri
1 palsternacka
2 lagerblad
8 vitpepparkorn
1 kvist timjan eller 2 tsk timjan
2 dl crème fraîche

Till servering:
1 morot
1 liten bit rotselleri
1 palsternacka
6 potatisar


Lägg köttet i kokande vatten som täcker köttet. Tillsätt salt. Skala och skär grönsakerna i små bitar. Lägg ned dem i grytan. Gör en kryddpåse av t ex gasbinda med lagerblad, pepparkorn och timjan och låt den koka med. Koka köttet på svag värme under lock 1 - 1½ timme. Ta upp kött och kryddpåse.

Använd ca 4 dl av kokspadet och kör med de kokta grönsakerna och crème fraîche i en mixer till en jämn sås. Häll såsen i en kastrull. Skala grönsaker och potatis och skär dem i små, jämna bitar. Koka dem mjuka i såsen.

Skär upp köttet och servera med såsen.


Dessert:

HALVFRUSEN CHOKLADDESSERT

10 - 12 portioner

200 g mörk choklad av god kvalitet
150 g smör
3 dl florsocker
8 äggulor
4 - 5 msk Cointreau
8 äggvitor

Till servering:
hallonsås och frukter
eller vispgrädde och frukter

Hallonsås:
ca 250 g djupfrysta hallon
1 msk vatten
2 msk socker


Smält chokladen i vattenbad. Rör smöret mjukt. Vispa florsocker och äggulor vitt och pösigt. Blanda med smöret. Rör i blockchokladen och smaksätt med Cointreau. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned dem försiktigt. Häll smeten i en form, ca 23 cm i diameter med löstagbar botten. Låt stå i frysen minst 4 timmar.

Hallonsås: Kör bären i mixer eller mosa med gaffel tillsammans med vatten och socker.

Skär med varm kniv och servera med t ex hallonsås och frukter eller vispgrädde och frukter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar