söndag 28 december 2014

Festmeny 3

FESTMENY 3


Förrätt:

RÖKT LAXRULLE MED CRÈME FRAÎCHE

4 portioner

4 stora skivor rökt lax
2 msk blandade örtkryddor,
t ex körvel, dragon, gräslök
5 msk crème fraîche
grönsallad


Finhacka örtkryddorna och blanda med crême fraîche.

Lägg laxskivorna ovanpå varandra på plastfolie. Banka lätt på skivorna så att de blir något tunnare och håller ihop ordentligt. Bred crème fraîche över och rulla ihop som en rulltårta med hjälp av plastfolien. Snurra ihop ändarna väl och låt ligga i kylskåp 2 - 3 timmar.

Skär i centimetertjocka skivor och servera med salladsblad.


Varmrätt:

KLASSISK VÅRKYCKLING

4 portioner

2 kycklingar à 800 g
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm nymald peppar
smör eller margarin till stekning

Sås:
3 dl vispgrädde
½ msk smör eller margarin
½ msk vetemjöl

Sallad:
blandad grönsallad
2 tomater
½ skalad gurka

Salladssås:
1 äggula
saft av ½ citron
1 dl vispgrädde
salt, peppar


Lägg 1 msk matfett i varje kyckling. Gnid in dem med salt och peppar och bryn kycklingarna väl runt om i matfett, Lägg dem i en ugnssäker form och stek i ugn vid 200 grader ca 30 - 40 minuter. Skär ut bröst och lår och håll dem varma under folie.

Sila upp skyn i en kastrull och häll i grädden. Låt koka ihop några minuter. Blanda matfett och vetemjöl till en kula och vispa ned i såsen. Koka ca 5 minuter och smaksätt ev med salt och peppar.

Varva grönsallad, gurkbitar och tomatklyftor i en skål. Vispa ihop äggula och citronsaft och tillsätt grädden. Fortsätt vispa någon minut. Salta och peppra och slå såsen över salladen.

Servera kycklingdelarna med sås, potatis och sallad.


Dessert:

FRYST CITRONTÅRTA MED PASSIONSFRUKT

4 - 6 portioner

1 citron
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
1 dl socker
1½ dl crème fraîche
2 äggvitor
15 skalade sötmandlar

Till garnering:
4 passionsfrukter
½ dl vatten
½ dl socker
6 litchifrukter eller 1 mango
mynta eller citronmeliss


Tvätta citronen väl, riv skalet och pressa ur saften. Vispa grädden och rör äggulor och socker poröst. Tillsätt citronskal och -saft, vispgrädde och crème fraîche. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem tillsammans med den finhackade mandeln i smeten.

Häll upp i en vattensköljd pajform, ca 23 cm i diameter och med löstagbar botten. Frys minst 2 timmar.

Gröp ur passionsfrukterna. Blanda vatten och socker och låt koka någon minut. Tillsätt fruktköttet, ta av från värmen och låt svalna. Garnera tårtan med passionsfruktköttet, frukter och mynta eller citronmelissblad.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar