söndag 28 december 2014

Festmeny 1

FESTMENY 1

Förrätt:

RÄKSOPPA MED RÄKOR I SMÖRDEGSFORM

4 portioner

700 g räkor med skal
ca 400 g soppgrönsaker
(purjolök, rotselleri, palsternacka,
morot, gul lök)
2 msk smör eller margarin
½ tsk timjan
15 vitpepparkorn
2 lagerblad
½ fp saffran à 0,5 g
2 tsk tomatpuré
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
4 dl vispgrädde
ev 2 msk sött, vitt vin
salt, vitpeppar
2 frysta smördegsplattor
½ liten purjolök
1 msk smör eller margarin
2 msk crème fraîche


Rensa räkorna och spara rom och skal. Skala och hacka soppgrönsakerna och fräs dem i matfett. Tillsätt kryddor, tomatpuré och räkskal och låt fräsa några minuter. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Låt koka upp, ställ åt sidan och låt dra minst 1 timme.

Sila buljongen och koka ihop tills ca 2/3 återstår. Tillsätt 3 dl vispgrädde och sjud på svag värme 10 - 15 minuter. Smaksätt med salt, peppar och ev vin.

Grädda smördegen som små formar enligt anvisning på förpackningen.

Strimla purjolöken och fräs den i matfett. Tillsätt crème fraîche och räkor. Koka upp och rör i den sparade räkrommen.

Skär av ett lock på smördegsformarna och fyll med räkstuvning. Lägg på locken igen. Värm soppan och vispa i 1 dl vispad grädde. Servera i sopptallrikar.


Varmrätt:

HALSTRAD TORSKFILÉ PÅ GRÖNSAKSBÄDD

4 portioner

600 g torskfilé
1 msk matolja

Sås:
4 tomater
1 schalottenlök
½ vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 msk smör eller margarin
salt, vitpeppar
ev socker
ca 800 g blandade grönsaker,
t ex broccoli, blomkål, palsternacka,
morot, rädisor, blekselleri, tomater,
kronärtskocka
2 dl vispgrädde


Skär tomaterna i bitar. Skala löken. Kör tomater, lök, vitlök, tomatpuré och vatten i en mixer. Häll upp i en kastrull och låt koka någon minut. Sila såsen.

Skölj och ansa grönsakerna och skär dem i fina bitar. Lägg ned dem i kokande vatten och ta upp efter någon minut.

Koka ihop grädden till hälften. Tillsätt grönsakerna. Salta och peppra fiskfiléerna. Häll oljan i het stekpanna och halstra fisken ca 2 minuter/sida. Värm såsen och vispa i matfettet. Smaksätt med salt, peppar och ev socker.

Lägg grönsakerna på uppläggningsfat eller fördela på tallrikar. Lägg på fiskfiléerna och servera med såsen.


Dessert:

MARINERADE JORDGUBBAR MED GLASS

4 portioner

½ l stora jordgubbar
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 tsk honung
1 liten knippa färsk mynta

Vaniljglass:
1 vaniljstång
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
5 äggulor
1 1/4 dl socker


Skär vaniljstången på längden och skrapa ur den. Blanda med mjölken och 2 dl vispgrädde och låt koka upp. Vispa äggulor och socker, ta upp vaniljstången och rör ned den heta gräddmjölken. Låt det svalna. Vispa resten av grädden och vänd ihop med äggblandningen. Frys ca 4 timmar och rör om några gånger under frysningen - eller gör glassen i glassmaskin.

Skär jordgubbarna i fina skivor. Koka småbitarna från jordgubbarna med aprikosmarmelad, vin, vatten, honung och 2 kvistar mynta ca 5 minuter. Sila lagen. Lägg upp jordgubbsskivorna vackert på tallrikar, häll den varma lagen över jordgubbarna, servera med glassen och garnera med myntablad.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar