söndag 28 december 2014

10 såser till grönsaker och sallader

10 såser till grönsaker och sallader


MAJONNÄSDRESSING

4 portioner

1 dl majonnäs
1 dl mjölk
½ dl chilisås
1 tsk dragon


Vispa ihop majonnäs och mjölk i en skål tills såsen blir slät och fin. Rör sedan ned chilisås och dragon och blanda väl.


SALLADSDRESSING

4 portioner

2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
1 tsk socker
½ tsk pressad citron
1 äggula


Blanda gräddfil och majonnäs och rör ned socker, citron och äggula.


HOT CHILI

4 portioner

1 dl kvarg, t ex Kesella
½ dl chilisås
1 skalad vitlöksklyfta


Blanda Kesella och chilisås i en skål, pressa i vitlöken och rör om noggrant.


VITLÖKSDRESSING

4 portioner

2 dl gräddfil
½ dl finhackad persilja
2 skalade vitlöksklyftor
salt, peppar


Häll upp gräddfilen direkt i en serveringsskål. Hacka persiljan fint och blanda ned den i gräddfilen. Pressa sedan i vitlöken och smaksätt med salt och peppar. Därefter ska dressingen stå kallt en halvtimme före serveringen.


VARDAGSDRESSING

4 portioner

3 dl gräddfil
2 msk senap
2 msk chilisås


Blanda alla ingredienser till en slät och fin sås.


AVOCADOSÅS

4 portioner

1 mogen avocado
1 dl gräddfil
1 dl kvarg, t ex Kesella
½ msk pressad citron
salt, peppar


Skär avocadon i bitar. Kör alla ingredienser i matberedare.


ROSÉPEPPARDRESSING

4 portioner

2 dl crème fraîche eller gräddfil
2 tsk rosépeppar
salt


Häll upp crème fraîche eller gräddfil direkt i en serveringsskål. Stöt rosépepparn i en mortel och blanda ned den. Låt sedan dressingen stå kallt en timme före serveringen.


SKAGENSÅS

4 portioner

2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
1 msk chilisås
2 dl finhackade räkor
½ dl finhackad dill
peppar
citronklyftor
löjrom
dillkvistar


Blanda gräddfil, majonnäs och chilisås. Tillsätt de hackade räkorna och dillen och smaksätt med peppar.

Skagensås passar utmärkt till bakad potatis. Lägg en klick löjrom på varje potatis och garnera med dill.


2-2-2-SÅSEN

4 portioner

2 dl vispgrädde eller mjölk
2 äggulor
2 dl riven lagrad ost
salt, peppar


Häll grädde eller mjölk i en kastrull och låt det koka upp. Ta av kastrullen från värmen och rör ned äggulor och ost. Fortsätt röra tills osten smält och krydda sedan med salt och peppar.


VARM OSTSÅS

4 portioner

2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
4 dl riven lagrad ost
peppar


Blanda vetemjöl och mjölk i en kastrull och låt det koka 3 minuter under vispning. Blanda sedan ned riven ost och rör om tills den smält. Smaksätt med peppar.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar