fredag 26 december 2014

Dagens recept: Köttfärsrulader

DAGENS RECEPT 14-12-26


KÖTTFÄRSRULADER

Köttfärsrulader är en fin variant på antingen köttbullar eller pannbiff. De här ruladerna blir särskilt goda med sin fyllning av purjolök och ost. Laga stor sats och frys in en del.

4 portioner

400 g nötfärs
100 g fläskfärs
2 kokta kalla potatisar
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
1 dl kaffegrädde

2 msk smör eller margarin
1½ dl vatten eller purjolöksspad
strimlad purjolök

Fyllning:
2 purjolökar
vatten, salt
1 - 1 1½ dl riven ost


Skölj och ansa purjolöken. Strimla den och förväll den i lättsaltat vatten ca 8 minuter. Låt den rinna av och spara förvällningsvattnet. Lägg köttfärsen i en skål och riv potatisen direkt ned i skålen. Tillsätt ägg, salt, vitpeppar, paprika och potatismjöl. Arbeta färsen smidig. Späd med vatten och grädde.Ev kan du tillsätta ½ dl vatten extra om färsen verkar för fast.

Bred ut färsen på ett vattensköljt skärbräde och dela in den i 12 jämnstora rutor. Lägg litet purjolök som en rand mitt på varje färsruta och strö över riven ost. Rulla ihop färsen till rulader och bryn dem i litet matfett i en stekpanna. Lägg efter hand över dem i en gryta.

Späd med litet vatten eller purjolöksspad och låt ruladerna sakta eftersteka på svag värme 7 - 10 minuter. Strö över litet strimlad purjolök. Servera ruladerna med kokt potatis, pasta eller ris och gärna råkost av något slag.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att eftersteka


Variation:
Du kan fylla ruladerna med t ex finhackad, smörfräst svamp
eller
ansjovisfiléer och finhackad rå lök
eller
finhackade rödbetor, finhackad gul lök och litet kapris
eller
finhackad persilja, dill och gräslök
eller
finhackade katrinplommon som fått svälla i litet vatten och finhackade råa äpplen
eller
skivade oliver, råriven gul lök och krossad vitlök
eller
finhackade tomater och finhackad gurka
eller
senap och baconstrimlor.

Du kan späda ruladerna med buljong, tomatjuice eller grädde. Du kan också röra ned 1 dl crème fraîche i skyn efter det att du tagit upp ruladerna.

Kom ihåg:
Blanda alltid en köttfärs väl. Arbetar du den för litet blir den alldeles grynig och ruladerna eller köttbullarna håller inte ihop. Arbetar du den å andra sidan för mycket blir den hård och fettet kryper ut ur färsen. Färsen ska vara smidig och homogen. Om du är osäker både på konsistens och kryddning så stek ett litet prov i stekpannan.

Tips och idéer:
Du kan breda ut färsen på ett mjölat skärbräde, när du ska forma ruladerna. Men se till att inte för mycket mjöl fastnar på dem, de blir då svårare att bryna.

Du kan göra en lång färsrulle med fyllning i stället för små rulader. Stek den i ugn vid 175 grader ca 45 minuter på ett ugnssäkert fat eller i en form. Späd inte med vätska.

Frys in:
Ruladerna går utmärkt att frysa in. Förpacka dem i formar eller burkar, när de är alldeles kalla. Sila över sky. Förslut formarna väl. Förvaringstid högst 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar