lördag 27 december 2014

Dagens recept: Endivesallad med apelsin

DAGENS RECEPT 14-12-27


ENDIVESALLAD MED APELSIN

En härlig sallad hör absolut till julbordet och det finns många olika att välja på. Här är en sallad med endive, lök och apelsin.

4 portioner

2 endiver
2 apelsiner
½ finstrimlad purjolök
eller 1 liten finhackad rödlök
2 msk finhackad persilja
ev 2 msk grovt hackade valnötter

Dressing:
1 msk vinäger
1 msk pressad apelsinsaft
3 msk olja
2 msk vatten
2 krm salt
2 krm paprikapulver
1 snittad vitlöksklyfta


Skölj hastigt av endiverna. Skär bort den nedersta delen av rotskivan och skär av de övre bladen till garnering. Strimla resten fint. Tvätta och torka apelsinerna väl. Riv av det yttersta gula skalet på ½ apelsin. Skala apelsinerna och skiva dem tunt.

Blanda samman dressingen och låt den stå och dra en stund.

Lägg endiver, apelsiner, lök och persilja i en liten salladsskål. Stänk över dressing, bara så mycket att allt blir ordentligt fuktat. Spara resten av dressingen i kylskåpet till en annan sallad.

Strö över det rivna apelsinskalet och ev valnötter och servera salladen.


Ca 15 minuter att tillaga


Annorlunda:
Endiver kan kombineras med en mängd andra grönsaker till sallad. 1 finstrimlad paprika är gott att blanda i - ta då bara 1 apelsin till vårt recept. I stället för purjolök kan du använda 1 liten knippa gräslök. Tomatskivor är gott i salladen, likaså finstrimlat bladselleri eller litet rivet rotselleri. Det är också gott att strö riven ost över salladen precis innan den ska serveras. Välj då någon stark ost, t ex prästost eller parmesan, men också litet smulad grönmögelost passar bra. Skivade rädisor är gott till. En mildare sallad får du om du blandar i ca 100 g skivade färska champinjoner och ca 100 g gröna eller blå druvor, urkärnade och delade mitt itu. En matigare sallad blir det om du blandar i 150 g keso, då passar salladen som ensamrätt och räcker till 4 portioner.

Kom ihåg:
Många anser att endivesallad är besk. Men den något beska smaken sitter i själva roten, det är därför viktigt att du skär bort den ordentligt - den går upp ett litet stycke i salladen. Skär ut den med en smal, spetsig kniv.

Låt aldrig endivesallad ligga i kallt vatten utan förvara den svalt i kylskåp eller svalskåp.

Endive kan förvällas och kokas som grönrätt. Koka endiverna lagom mjuka i lättsaltat vatten, koktid ca 20 minuter beroende på tjocklek. Låt dem rinna av och servera dem antingen med citronsmör eller riven ost eller i finare fall en hollandaise.

Tips och idéer:
Endiver passar bra att kombinera i sallad med både grapefruktklyftor och ananas, gärna krossad.

Gör gärna ett par olika salladssåser och bjud dem till i stället för att hälla dem över salladen. På så sätt kan du låta var och en blanda sin egen sallad vid bordet - och kom ihåg att det inte är alla som tycker om vitlök. Gör alltså en sås utan.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar