torsdag 2 oktober 2014

Portergryta för finsmakare

PORTERGRYTA FÖR FINSMAKARE

En skvätt portvin ger den mustiga grytan ännu rikare smak och fransk senap höjer nivån ytterligare ett snäpp.

5 - 6 portioner

1 kg nötkött
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 flaska porter, 33 cl
1 msk fransk senap
2 msk brun farin
1 msk oxfond
3 morötter
3 msk vetemjöl
1 tsk timjan
2 msk portvin eller koncentrerad
svart vinbärssaft
100 g cocktailtomater
litet färsk timjan

Servering:
kokt potatis
grönsaker


Skär köttet i tärningar, ca 2 x 2 cm. Skala och skär löken i skivor. Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn köttet och löken i omgångar. Salta och peppra. Lägg över det brynta i en gryta. Vispa ur pannan med litet vatten och häll även det i grytan. Tillsätt porter, senap, socker och fond. Vätskan ska täcka köttet - tillsätt mer vatten om det behövs. Låt grytan sjuda under lock ca 45 minuter.

Skala och skär morötterna i skivor. Lägg dem i grytan och låt grytan fortsätta sjuda tills köttet är mört, ca 30 minuter. Blanda ut mjölet med litet vatten och rör ned det i grytan tillsammans med timjan och portvin. Låt koka ytterligare 5 minuter.

Halvera tomaterna. Strö över dem och färsk timjan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar