HÖSTENS FESTLIGASTE FLÄSKFILÉ
Grilla eller stek äppelhalvor, gröp ur och fyll med gelé - ett piffigt och enkelt tillbehör till den goda filén.
4 portioner
500 g fläskfilé
4 msk smör eller margarin
Sås:
250 g valfri svamp
1 schalottenlök
2 msk vetemjöl
3 dl köttbuljong
1 dl steksky
1 dl vispgrädde
½ msk kinesisk soya
Geléäpplen:
4 små äpplen
4 msk valfri gelé
Servering:
kokt ris
smörslungade haricots verts
Putsa och skär fläskfilén i skivor. Stek dem i hälften av smöret och krydda med salt och peppar. Lägg köttet på ett fat och täck med folie. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten. Spara det till såsen.
Sås: Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Stek svamp och lök i resten av smöret. Strö över mjöl och blanda om. Tillsätt buljong, steksky och grädde och låt såsen sjuda under omrörning ca 5 minuter. Smaka av med soya, salt och peppar. Lägg köttet i såsen och låt allt bli varmt.
Geléäpplen: Dela äpplena. Grilla eller stek så att halvorna får fin yta. Baka dem i mikron på medelvärme 1 minut eller 10 minuter i 175 grader varm ugn. Låt svalna. Gröp ur kärnhusen och fyll med gelé.
Från "Hemmets nya bjudrätter" ur Hemmets Veckotidning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar