söndag 5 oktober 2014

Mustig köttgryta med svamp

MUSTIG KÖTTGRYTA MED SVAMP

Att laga grytor är en lugn form av matlagning, ingenting behöver sekundpassas. Medan du väntar på att köttet blir mört njuter du av dofterna som sprids från den puttrande grytan.

4 personer

600 g benfritt nötkött
smör eller margarin till stekning
2 vitlöksklyftor
2 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1½ dl vitt vin
150 g rökt sidfläsk
250 g schalottenlök
salt och peppar
2 morötter
2 palsternackor
100 g rotselleri
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
maizena till redning
300 g färska kantareller
hackad persilja


Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar (jag köper aldrig grytbitar eftersom jag tycker det är onödigt att betala för att någon annan skär köttet ...) och bryn bitarna till fin färg i en stekpanna. Flytta över till en gryta och tillsätt skalade vitlöksklyftor, vatten, fond och vin och låt puttra under lock ca 30 minuter.

Tärna sidfläsket och skala löken. Bryn fläsk och lök i stekpannan och lägg över i grytan. Låt koka tills köttet är helt mört. Krydda med salt och peppar. Ansa rotfrukterna - skiva morötterna och skär palsternacka och rotselleri i stavar. Koka grönsakerna mjuka i grönsaksbuljong.

Blanda ned grönsaker och buljong i grytan. Häll av skyn från grytan i en kastrull och red av den med litet maizena utrört i kallt vatten. Smaka av med salt och peppar och häll skysåsen över grytan.

Ansa svampen och stek den i matfett. Krydda med salt och peppar och tillsätt svampen till grytan. Strö över hackad persilja och servera med kokt potatis.


Från Allers nr 42/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar