måndag 6 oktober 2014

Dagens recept: Köttgryta med enbär

KÖTTGRYTA MED ENBÄR

Enbären ger en spännande viltsmak åt denna mustiga gryträtt, som du lagar på t ex högrev av nöt. Den som har älgkött använder förstås det.

4 - 6 portioner

Ca 1 kg högrev eller märgpipa
av nöt
4 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1½ tsk salt
1½ krm svartpeppar
15 krossade enbär
2 - 3 dl vispgrädde


Putsa köttet och skär det i mycket tunna skivor, typ "skav". Skala och grovhacka lökarna. Bryn matfettet i en stor stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lägg efterhand över det i en gryta. Bryn löken och lägg också den i grytan.

Vispa ur stekpannan med litet vatten och häll detta i grytan. Lägg i enbären och krydda med salt och peppar. Låt grytan puttra under lock ca 15 minuter och späd med litet vatten om det verkar torrt. Tillsätt grädden och låt grytan puttra ytterligare ca 25 minuter eller tills köttet verkar mört.

Gott att servera med kokt pressad potatis eller kokt ris.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att eftersteka


Annorlunda:
Laga rätten av färdig, djupfryst renskav som smakar utmärkt tillsammans med enbär. Grädden kan bytas ut mot crème fraîche, det ger en fin och litet syrlig smak åt rätten.

Kom ihåg:
Till grytor och soppor kan man med fördel använda litet enklare styckningsdelar som t ex högrev och märgpipa. Eftersom köttet skivas tunt, strimlas eller tärnas kokar det mört ganska snabbt. Men som regel krävs litet fett i såsen, som exempelvis grädde eller crème fraîche, eftersom detta kött är ganska fettfattigt och gärna blir torrt.

Rester av den här grytan kan värmas och drygas ut med någon grönsak eller rotsak och på så sätt räcka till ytterligare en måltid.

Tips och idéer:
Plocka en liten påse med fina blåa enbär på höstpromenaden. Lägg ett lager hushållspapper i en långpanna och bred ut bären i den. Ställ långpannan torrt och varmt och låt bären bli kruttorra. Förvara de torkade bären i små glasburkar. Enbär bör krossas i t ex mortel för att avge sin fina smak.

Frys in:
Laga gärna dubbel sats och frys in. Smaken blir snarare bättre av den proceduren. Frysprocessen har en viss "mörande" effekt på grovt kött. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar