MAKALÖS MANDELPARFAIT
Gräddigt god parfait som får fin smak av både varsamt rostade smulor av mandelmassa och hel mandel. Servera gärna med litet bär.
8 - 10 bitar
150 g mandelmassa
50 g sötmandel
5 äggulor
1 dl socker
7 dl vispgrädde
Garnering:
ev chokladdekoration
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär mandelmassan i ganska tunna skivor och skär skivorna i små bitar. Hacka mandeln. Strö ut allt på en plåt med bakpapper och rosta mitt i ugnen 5 - 10 minuter. Ta ut och rör om en gång under tiden. Låt kallna på plåten.
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden och vänd ned den i äggsmeten. Ställ smeten i frysen och rör i den med jämna mellanrum tills den är halvfryst. Rör ned mandelblandningen och bred ut parfaitmassan i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Täck med frysfolie och låt stå i frysen minst 4 timmar, gärna över natten.
Låt parfaiten tina i kylen ca 10 minuter innan den tas ur formen. Lägg den på serveringsfat och låt stå i kylen ytterligare 10 - 15 minuter. Garnera med någon form av chokladdekoration.
Från "Hemmets nya bjudrätter" ur Hemmets Veckotidning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar