DAGENS RECEPT 14-10-07
SPANSK RÄKRÄTT
Den här spanska räkrätten är "eldig" i smaken eftersom den innehåller både vitlök och rödpeppar. Servera bröd till och doppa det i det goda spadet som bildas.
4 portioner
4 msk olja
2 finhackade vitlöksklyftor
1 torkad rödpeppar
400 g skalade räkor
2 tsk soya
Hetta upp oljan i en kopparpanna eller gjutjärnspanna med höga kanter. Tillsätt finhackad vitlök och krossad rödpeppar. Hetta upp, men se till att vitlöken inte blir mörk - då får den bitter smak. Tillsätt de rensade räkorna och låt dem fräsa med några minuter, så de blir riktigt heta. Smaksätt med soya.
Servera direkt ur pannan eller fördela rätten i fyra varma portionsformar med tallrikar under. Gott att servera med baguette eller annat vitt bröd.
Ca 10 minuter att tillaga
Billigare:
Använd 200 g räkor och tillsätt 1 burk musslor i vatten till rätten. I övrigt som i receptet.
Annorlunda:
Tillaga rätten enligt receptet. Fördela i fyra portionsformar och strö över rikligt med riven ost. Gratinera i ugn, 200 grader, 10 - 15 minuter eller tills osten smält och fått läcker färg. Servera genast.
Torkad rödpeppar är en väldigt stark krydda. Den kan ersättas med 2 - 3 msk finhackad färsk paprika. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Koka inte skaldjur i onödan, då blir de sega och smaklösa. I vårt recept anges koktiden till några minuter, så passa på och koka endast så att räkorna blir riktigt heta.
I den här rätten ska vitlöksklyftorna skalas och hackas eller skäras i små bitar med kniv. De ska således inte krossas.
Tips och idéer:
Vitlöksdoft, säger de som gillar vitlök. Vitlökslukt, säger en del andra. Det finns en mängd olika tips för dem som vill bli kvitt vitlöksdoften/lukten. Ett är att tugga på färsk persilja en stund, ett annat är att tugga på några kardemummafrön några minuter och ett äldre tips är att äta en rödbeta, stekt i glödande aska. Om nu inte doften/lukten försvinner helt, så kan man alltid hoppas på att den försvagas.
Från Nya Mästerkocken 1985
Gjorde denna goda rätt igår kväll, den var jättegod, och så enkel att göra. Fick inte tag på torkad rödpeppar, utan jag gjorde på färsk rödpeppar, det fungerade. Man måste också, ha hög värme när man lägger i räkorna, annars börjar det koka istället. Jag plockade upp alla räkor, ökade värmen, och la i dem igen. Och vilket gott spad, att doppa brödet i. Detta skall vi göra igen. Tack !!! Kram/Mia
SvaraRadera