DAGENS RECEPT 14-10-08
BLOMKÅL SUPRÈME
Svensk blomkål finns från juni och fram i november. Den här ostgratinerade blomkålen kan serveras som ensamrätt eller till kött, korv eller fisk.
4 portioner
1 medelstort blomkålshuvud
3 - 4 stjälkar bladselleri
vatten, salt
2 dl riven ost
1 dl crème fraîche
! dl av kokspadet från grönsakerna
1/4 tsk salt
! tsk torkad timjan
2 msk riven parmesan
paprikapulver
Skölj blomkålen och dela den i buketter. Skölj och skär sellerin i ganska små bitar. Koka blomkål och selleri var för sig i kokande lättsaltat vatten, blomkålen ca 6 minuter och sellerin ca 3 minuter. Låt grönsakerna rinna av.
Varva blomkål och selleri i en smord, ugnssäker form. Blanda samman riven ost, crème fraîche och kokspad och tillsätt salt och timjan. Blanda försiktigt till en jämn smet. Bred ut ostblandningen över grönsakerna i formen och strö över parmesan.
Gratinera rätten i ugn, 200 grader, ca 20 minuter eller tills rätten fått fin färg på ytan. Strö över paprikapulver och servera.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att gratinera
Enklare:
Koka grönsakerna och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Strö ca 3 dl riven ost över och gratinera ca 20 minuter.
Annorlunda:
Koka grönsakerna och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Tillred en vanlig vit mjölksås och smaksätt den med riven ost eller smältost. Häll såsen över grönsakerna i formen och gratinera som ovan.
Broccoli eller brysselkål kan användas i stället för blomkål. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Grönsakerna som ska gratineras behöver bara koka så de är halvfärdiga. De hinner mjukna och bli genomkokta under gratineringen.
Gratinerade rätter är praktiska, eftersom de kan förberedas i god tid och sedan sättas i ugnen direkt före serveringen.
Den här blomkålsrätten med sitt täcke av ost och crème fraîche är inte lämplig att frysa in. Däremot går det utmärkt att frysa in förvälld blomkål.
Tips och idéer:
Om du vill kan du lägga blomkålen i svagt ättiksvatten några timmar innan du anrättar den. På så sätt kommer ev småkryp fram och flyter upp på vattenytan.
Använd också skaften på blomkålen. Skär dem i bitar och koka dem.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar