DAGENS RECEPT 14-10-03
KYCKLINGGRYTA MED OST
En verklig festrätt lagad på färsk kyckling med smak av timjan och vitlök. Som en extra finess gratineras rätten under ett täcke av riven ost.
4 portioner
1 färsk kyckling, ca 1,2 kg
2 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
2 - 3 dl hönsbuljong
1 - 2 vitlöksklyftor
1 kvist färsk timjan
eller ½ tsk torkad
salt, peppar
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
ca 2 dl riven ost, t ex Emmenthaler
1 dl crème fraîche
Dela kycklingen i 8 bitar och torka av dem. Bryn matfettet i en stekgryta som du sedan också kan sätta in i ugnen. Bryn bitarna vackert bruna runt om, strö över hälften av mjölet och fräs under omrörning ett par minuter. Tillsätt vinet och buljongen och pressa över vitlöken. Låt det hela koka upp och tillsätt timjan, salt och peppar. Låt rätten sjuda ca 30 minuter eller tills kycklingen verkar mör.
Ta upp ev timjankvist. Blanda 1 msk matfett med 1 msk vetemjöl och rör ned blandningen klickvis i grytan. Låt koka upp tills såsen tjocknar något. Rör ned drygt hälften av osten och ta grytan från värmen.
Blanda resten av osten med ca 1 dl crème fraîche och bred detta över kycklingen i grytan. Gratinera i 225 grader 10 - 15 minuter eller tills osttäcket fått fin färg.
Gott att servera med kokt ris eller potatis och en sallad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuters efterstekning
Ca 10 minuter att gratinera
Festligare:
Använd 2 dl vitt vin och 2 dl buljong i stället. Byt ut den rivna osten mot en bit gorgonzola, 50 - 75 g. Rör ned en del av gorgonzolan i såsen och klicka resten över. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Låt inte rätten koka sedan du tillsatt osten.
Laga rätten av djupfryst kyckling om du inte har tillgång till färsk. Låt kycklingen tina långsamt i kylskåp. Färdiga kycklingdelar går också fint och är mycket bekvämt.
Tips och idéer:
Bjud gärna ett gott bröd till den här kycklinggrytan. Pain riche, lantbröd eller bröd av ungersk eller schweizisk typ. Det är gott, och tillåtet, att suga upp den goda såsen med en brödbit.
Frys in:
Rätten kan frysas in, men vänta med att röra ned osten och att gratinera rätten tills den ska serveras. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar