VINMOUSSE MED SMÖRÄPPLEN
En dessert med len och mjuk konsistens och med en rik smak av vin och citron. Passar utmärkt som avslutning på en finare middag eller som söndagsdessert.
Ca 6 portioner
6 blad gelatin
4 ägg
1 dl socker
3½ dl vitt vin, gärna tyskt Rhen-
eller Moselvin
3 msk pressad citronsaft
Smöräpplen:
2 syrliga äpplen
2 msk farin
2 msk smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker
Tips:
Äpplen kan bytas ut mot persikor
eller päron.
Serveringstips:
Bjud gärna vispad grädde till
vinmoussen.
Lös upp gelatinet i vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda äggulor, ½ dl socker och 1 dl vin i en bunke. Vispa blandningen i vattenbad tills den är porös och har tjocknat. Ta upp bunken ur vattenbadet och vispa ned resten av vinet, citronsaften och gelatinet. Låt blandningen svalna i kylskåp ca 45 minuter. Rör om då och då.
Vispa äggvitorna styva och tillsätt resten av sockret. Vispa ytterligare någon minut. Vänd ned äggvitorna i vinblandningen och häll moussen i en ringform. Låt den stelna i kylskåp minst 4 timmar.
Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor. Smält matfettet i en stekpanna och rör ned sockret. Lägg i äpplena och stek dem mjuka. Smaksätt äpplena med vaniljsocker och låt dem svalna. Stjälp upp vinmoussen och servera äpplena till.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 - 20 minuter
Tid på spisen ca 15 minuter
Tid i kylen minst 4 timmar
En dessert med len och mjuk konsistens och med en rik smak av vin och citron. Passar utmärkt som avslutning på en finare middag eller som söndagsdessert.
Ca 6 portioner
6 blad gelatin
4 ägg
1 dl socker
3½ dl vitt vin, gärna tyskt Rhen-
eller Moselvin
3 msk pressad citronsaft
Smöräpplen:
2 syrliga äpplen
2 msk farin
2 msk smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker
Tips:
Äpplen kan bytas ut mot persikor
eller päron.
Serveringstips:
Bjud gärna vispad grädde till
vinmoussen.
Lös upp gelatinet i vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda äggulor, ½ dl socker och 1 dl vin i en bunke. Vispa blandningen i vattenbad tills den är porös och har tjocknat. Ta upp bunken ur vattenbadet och vispa ned resten av vinet, citronsaften och gelatinet. Låt blandningen svalna i kylskåp ca 45 minuter. Rör om då och då.
Vispa äggvitorna styva och tillsätt resten av sockret. Vispa ytterligare någon minut. Vänd ned äggvitorna i vinblandningen och häll moussen i en ringform. Låt den stelna i kylskåp minst 4 timmar.
Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor. Smält matfettet i en stekpanna och rör ned sockret. Lägg i äpplena och stek dem mjuka. Smaksätt äpplena med vaniljsocker och låt dem svalna. Stjälp upp vinmoussen och servera äpplena till.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 - 20 minuter
Tid på spisen ca 15 minuter
Tid i kylen minst 4 timmar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar