tisdag 6 maj 2014

Vaniljparfait med mockasås

VANILJPARFAIT MED MOCKASÅS

Inget går upp mot en riktigt god hemlagad parfait. Servera den med en fyllig mockasås och succén är given. Färska bär är också gott till.

4 - 5 portioner

Vaniljparfait:
4 äggulor
2 dl florsocker
1 - 2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Mockasås:
1 dl kakao
1½ dl vispgrädde
3/4 dl socker
½ dl farin
1 tsk frystorkat kaffepulver
25 g smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
hackade nötter

Serveringstips:
Färska bär eller någon frukt, t ex
kiwi, papaya eller ananas.


Sås: Vispa samman kakao, grädde, socker, farin och kaffepulver i en kastrull. Låt såsen koka några minuter på svag värme under omrörning. Vispa ned matfettet och smaksätt med vaniljsockret.

Parfait: Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Blanda ned vaniljsockret. Vispa grädden tjock, vänd ned den i äggsmeten och frys smeten minst 5 - 6 timmar.

Låt parfaiten tina ca 30 minuter. Skeda upp den i portionsskålar eller i en större skål. Häll litet varm eller kall mockasås över och garnera med hackade nötter. Servera resten av såsen till.

Tid för tillagning:
Förberedelse 15 - 20 minuter
Tid på spisen 5 minuter
Tid i frysen 5 - 6 timmar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar