tisdag 6 maj 2014

Ugnsstekt skinka

UGNSSTEKT SKINKA

Av en färsk skinkskiva blir det en god och saftig stek. I mikron tillagas den på drygt halva tiden och blir extra saftig.

4 portioner

1 kg färsk skinkstek med ben,
ca 5 cm tjock
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk smör eller margarin
1 - 1½ dl vitt vin
½ röd paprika
½ gul paprika

Chutneysmör:
50 g smör eller margarin
3 msk mango chutney
3 msk hackad persilja
rivet skal av ½ apelsin
salt, peppar

Tips:
Mango chutney kan bytas ut mot någon
annan god chutney, t ex Pineapple Sweet
& Sour Chutney.


Gnid in skinksteken med salt och peppar. Smält matfettet i en stekpanna och bryn köttet på båda sidor tills det fått färg.

Rör matfettet mjukt och blanda det sedan med chutney, persilja och apelsinskal. Smaka av med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och bred på ca hälften av chutneysmöret. Häll på 1 dl vin och stek i mitten av ugnen i 175° 30 minuter.

Hacka paprikorna, lägg den runt om köttet i formen och klicka över resten av smöret. Stek ytterligare ca 30 minuter eller tills köttet är genomstekt. Späd ev med litet mer vin mot slutet av stekningen.

Låt köttet vila 10 minuter. Smaka av skyn med salt och peppar. Skär upp steken i skivor och servera paprikaskyn till.

Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid på spisen 10 minuter
Tid i ugnen 1 timme



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar