torsdag 8 maj 2014

Solkyckling

SOLKYCKLING

Kyckling var förr om åren en traditionell söndags- och festmat i många hem. Numera har kyckling blivit vardagsmat, inte minst därför att man bekvämt kan köpa hem en färdiggrillad kyckling från de flesta större butiker. Men kyckling kan fortfarande vara festmat och denna solkyckling är något alldeles speciellt. Man steker kycklingen i apelsinsaft, som ger den en frisk, litet sötsur smak, något som passar bra till det milda kycklingköttet.

4 portioner

1 stor kyckling, ca 1 1/4 kg
1 msk smör eller margarin
3 apelsiner
salt, peppar
1 tsk curry
2 msk matolja
3 dl hönsbuljong
2 tsk maizena eller potatismjöl
2 msk kallt vatten


Klyv kycklingen mitt itu. Smörj ett ugnssäkert fat med matfett. Riv skalet av en apelsin och strö det på fatet. Lägg kycklinghalvorna på fatet. Droppa över saft av en apelsin och strö över litet salt och peppar. Blanda olja och curry och pensla detta över kycklinghalvorna. Sätt in fatet i ugn vid 175°. Låt kycklingen steka ca 45 minuter.

Koka upp buljongen. Tillsätt saften av 1 - 2 apelsiner, litet curry och ev litet salt. Ta upp kycklinghalvorna och håll dem varma. Häll den varma buljongen i fatet och rör om så att alla goda smakämnen löses upp. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och red av den med maizena- eller potatismjölet utrört i litet kallt vatten.

Servera kycklingen med såsen och kokt ris eller potatis.


Det här receptet är ett av familjens absoluta favoritrecept och får en stark 5 av 5 möjliga. Det är helt enkelt JÄTTEGOTT!

Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme,
varav ca 45 minuter i ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar