SMULIG JORDGUBBSDESSERT
Du kan faktiskt laga till en fantastisk rätt med endast ett fåtal ingredienser. Här är ett bra bevis på detta.
4 portioner
300 g frysta, tinade jordgubbar
1 dl äppelmos
1 msk hackad, kanderad ingefära
1 krm riven muskot
Smuldeg:
½ dl havregryn
½ dl vetemjöl
2 msk farin
1½ msk smör eller margarin
+ matfett till formen
Sätt ugnen på 175°. Smörj en pajform (20 cm i diameter) med matfett. Skiva eller dela jordgubbarna och blanda dem i en skål med äppelmos, ingefära och muskot. Blanda väl och låt dra 5 minuter.
Blanda ihop smuldegen medan jordgubbarna drar. Blanda havregryn, mjöl, farin och matfett i matberedaren och arbeta tills det blir smuligt. Häll jordgubbsblandningen i pajformen och strö över smuldegen. Baka pajen tills den är genomvarm och gyllene, ca 30 minuter. Låt svalna ca 5 minuter och servera den ljummen.
Variation:
Använd gärna andra bär än jordgubbar. Det går lika bra med antingen hallon, björnbär eller blåbär. Servera pajen med frusen vaniljyoghurt eller glass.
Tips och råd:
Om den kanderade ingefäran är hård och klistrig så placera den i mikron i en övertäckt skål. Värm på högsta effekt 15 sekunder.
I stället för havregryn kan du använda granola, som består av rostade havregryn och vetekorn. Smuldegen blir då litet knaprigare.
Tid för tillagning: Ca 50 minuter.
Du kan faktiskt laga till en fantastisk rätt med endast ett fåtal ingredienser. Här är ett bra bevis på detta.
4 portioner
300 g frysta, tinade jordgubbar
1 dl äppelmos
1 msk hackad, kanderad ingefära
1 krm riven muskot
Smuldeg:
½ dl havregryn
½ dl vetemjöl
2 msk farin
1½ msk smör eller margarin
+ matfett till formen
Sätt ugnen på 175°. Smörj en pajform (20 cm i diameter) med matfett. Skiva eller dela jordgubbarna och blanda dem i en skål med äppelmos, ingefära och muskot. Blanda väl och låt dra 5 minuter.
Blanda ihop smuldegen medan jordgubbarna drar. Blanda havregryn, mjöl, farin och matfett i matberedaren och arbeta tills det blir smuligt. Häll jordgubbsblandningen i pajformen och strö över smuldegen. Baka pajen tills den är genomvarm och gyllene, ca 30 minuter. Låt svalna ca 5 minuter och servera den ljummen.
Variation:
Använd gärna andra bär än jordgubbar. Det går lika bra med antingen hallon, björnbär eller blåbär. Servera pajen med frusen vaniljyoghurt eller glass.
Tips och råd:
Om den kanderade ingefäran är hård och klistrig så placera den i mikron i en övertäckt skål. Värm på högsta effekt 15 sekunder.
I stället för havregryn kan du använda granola, som består av rostade havregryn och vetekorn. Smuldegen blir då litet knaprigare.
Tid för tillagning: Ca 50 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar